Gündem Acile başvurularda yüzde 20 artış var

Acile başvurularda yüzde 20 artış var

18.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde solunum yolu enfeksiyonlarında yaşanan artışa ilişkin bigi vererek vatandaşları uyardı.

Acile başvurularda yüzde 20 artış var

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, kış aylarında bilhassa virüslerden kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğüne işaret ederek “Bu artışlar, ülkemize mahsus değil. Kış aylarının sürdüğü diğer ülkelerde durum benzer şekilde. Mevsim şartları nedeniyle beklenen sonuç bu olduğu için, endişe edilecek bir durum yok. Bununla birlikte geçen yılın aynı dönemine göre acile başvurularda yüzde 20’ye yakın artış olduğunu söyleyebiliriz. En sık grip yani influenza, sonra RSV ve Kovid görülmektedir” diye konuştu. 

Haberin Devamı

İstanbul’da oran % 83 

Koca “Kronik hastalığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü büyüklerimiz, 2 yaşın altındaki yavrularımız üst solunum yolu enfeksiyonlarından fazlaca etkilenebilir. Bu sebeple, gecikmeden acil servislerimize başvurulması önem arz eder. Risk grubundaysak aşı yaptırmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Hastanelerde servis yatağı doluluk oranının ortalama yüzde 65 olduğunu kaydeden Koca, “Yoğun bakım yataklarında ise doluluk oranı yaklaşık yüzde 72. Geçen yıla göre bir miktar artış var. İstanbul’da ise yoğun bakım doluluk oranı yaklaşık yüzde 83. Yani en fazla artışın olduğu il İstanbul” dedi.