Gündem Ada ülkeleri yok olabilir

Ada ülkeleri yok olabilir

29.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin açıkladığı rapora göre küresel ısınma sonucunda denizler 19 santimetre yükseldi, okyanuslar ise karbon salınımı nedeniyle asitlenmeye başladı. Önlem alınmazsa birçok ada ülkesi sular altında kalacak...

Ada ülkeleri yok olabilir

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından iklim değişikliğinin bilimsel temellerinin ve iklim değişikliğine neden olan etkenlerin değerlendirildiği rapor, dünyanın insan yaşamını tehlikeye atacak şekilde kötüye giden durumunu ortaya koydu. Sanayi devriminden bu yana atmosferdeki karbondioksit oranının yüzde 40 oranında arttığı belirtilen raporda, denizlerdeki su seviyesindeki yükselme oranının 19 santimetreye ulaştığı ve 2100 yılında yarım metreyi geçeceği kaydedildi.

Gıda fiyatları artacak
Rapora göre dünyanın ısınmasıyla birlikte buzullardaki erime de arttı. Grönland’daki buzullar 20 yıl içinde kütle kaybetti ve buzullardaki erime 1900’lü yıllardan sonra 7 kat daha hızlandı. Okyanuslar atmosfere salınan karbonun yaklaşık yüzde 30’unu emdiği için okyanuslar da asitlenme başladı. Küresel ısınmanın önüne geçilmediği takdirde bu yüzyılın sonuna kadar kutuplardaki buzullar yüzde 15 ile 85 oranında küçülmüş olacak.
Raporun, ‘İklim değişikliği kesinlikle var’ tespitinde bulunduğunu söyleyen TEMA İklim Projeleri Koordinatörü Gökşen Şahin, iklim değişikliği konusunda acilen harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. IPCC Adaptasyon Çalışma Grubu baş yazarlarından Dr. Barış Karapınar da, ısınmanın önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini belirterek bunun tarıma dolayısıyla da gıda fiyatlarına yansıyacağını ifade etti. Karapınar, “İklim değişikliği ile gıda fiyatları önümüzdeki dönemde yüzde 80’e varacak artışa neden olacak” dedi.
Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu da rapora ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “150 bin yılda gerçekleşen sıcaklık artışları artık 150 yılda gerçekleşiyor. Sudaki karbondioksit oranının artmasıyla birlikte okyanuslarda asitlenme oluyor. Baştan sona canlı yaşamını tehdit eden dengesini bozan bir durum. Birçok ada ülkesinin yok olma tehlikesi var. Birçok dünya ülkesi ise artık kıyılardaki yapıları yükselmeye göre planlıyor. Türkiye’de bu iklim değişikliği hep magazin malzemesi olarak kullanılıyor. İklim değişikliğiyle ilgili herhangi bir mühendislik çalışması yok. Alt yapı hizmetleri, yolllar yapılar hiçbiri iklim değişikliğine göre hesaplanmıyor. Küresel ısınma bizde sadece ‘kutuplardaki ayıları etkileyecek’ diye biliniyor. Küresel ısınma yalnızca kutup ayılarını etkilemeyecek.
Türkiye’yi gelecekte bekleyen sorunların başında; kıyılarda erazyon, kıyı yollarının tahribatı, plajların yok olması, kıyılardaki yer altı suyunun tuzlanması, orman yangınlarının artması, böceklerden insanlara geçen hastalıkların artması, seller, kuraklık, dolu gibi felaketler var. Türkiye bu konularda adım atmazsa ileride yapacak bir şey de kalmayacak.”