Gündem Adana’nın ‘Şoför Nebahat’leri

Adana’nın ‘Şoför Nebahat’leri

27.12.2010 - 02:32 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs şoförü olarak çalışan kadınların sayısı 127’ye çıktı

Adana’nın ‘Şoför Nebahat’leri

1960’lı yıllarda Sezer Sezin, Belgin Doruk ve Fatma Girik gibi ünlülerin senaryo gereği canlandırdığı şoförlük artık bir çok kadının mesleği haline geldi. Yaklaşık 50 yıl önce “Şoför Nebahat” adıyla sadece Yeşilçam filmlerinde görülebilen kadın şoförlerin gerçek hayattaki temsilcileri her geçen gün artıyor. Türkiye’nin çeşitli kentlerinde toplu taşıma araçları, öğrenci servisleri ve hatta kargo taşımacılığında bile dikkati çeken kadın şoförler işlerini öylesine iyi yaptılar ki Adana’da artık parmakla sayılır olmaktan çıktılar.

Hedefleri sayıyı eşitlemek
İlk kez 1998 yılında 2 kadının görev yapmaya başladığı Adana Büyükşehir Belediyesi otobüslerinde çalışan kadın şoför sayısı 127’ye çıktı. Toplam 403 şoförün yaklaşık yüzde 31’ini oluşturan kadınların hedefi ise erkek sayıyı eşitlemek. Bunun için de işlerine dört elle sarılıyorlar.
Erkeklerin bile zaman zaman kullanmakta zorlandığı “körüklü” diye tabir edilen otobüslerde ustaca direksiyon sallayan kadın şoförler, güler yüzleriyle dikkati çekiyor. Erkekler gibi vardiya usulü çalışan kadınlar, güzergah ayrımı da yapmadan kentin en ücra köşelerine ve kenar mahallere kadar gidiyorlar. Adana Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Müdürü Şevki Özveren, kent içi toplu taşımacılıkta 1998’de ilk kez 2 kadını görevlendirdiklerinde, olumlu görüşlerin yanı sıra bir o kadar da olumsuz tepkilerle karşılaştıklarını anlatarak, zaman içinde olumlu tepkilerinin artması üzerine bu sayıyı her geçen yıl artırdıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Adana’nın ‘Şoför Nebahat’leri

‘Avrat sürüyor kaçın’ dedi, sonra tebrik etti
Baba mesleği olan şoförlüğü 6 yıldır gururla sürdüğünü belirten Eda İncekaş (39) ilginç bir anısını şöyle anlattı: “Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok. Bunu Adana’da bizler ispatladık. Yıllardır bu işi yapıyoruz artık herkes alıştı bize. 5 yıl önce yaşadığım olay hala aklımdadır. Bir durakta durdum, köylü ve yaşlı bir adam otobüse binmek için basamaklara yanaştı ve ‘avrat sürüyor kaçın’ diye bağırdı. Otobüste bulunan herkes gülmekten kırıldı. Otobüse bindi ve beni dikkatle izledi. İnerken de tebrik ederek gitti. Bundan gurur duydum.”

Adana’nın ‘Şoför Nebahat’leri