Gündem Adli tatil ne zaman başlar 2021? Adli tatilde çalışma sistemi nasıl?

Adli tatil ne zaman başlar 2021? Adli tatilde çalışma sistemi nasıl?

07.07.2021 - 00:46 | Son Güncellenme:

Adli tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil için vakit yaklaşıyor. Binlerce hakim, savcı ve adliye çalışanı adli tatil süresini araştırıyor. İşte o tarihler.

Adli tatil ne zaman başlar 2021 Adli tatilde çalışma sistemi nasıl

Adli tatil Temmuz ayında başlar ve Eylül'e kadar devam eder. İşte Adli tatil tarihini araştıran binlerce çalışan için adli tatil tarihleri.

Haberin Devamı

ADLİ TATİL NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesinde: "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylül'de başlar." ifadeleri yer alıyor.

ADLİ TATİLDE ÇALIŞMA SİSTEMİ NASIL?

Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapan nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakıyor. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara veriliyor.

Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtay’da nöbetçi heyetler görev yapıyor. Danıştay’da görev yapan nöbetçi heyet, esastan karar veremiyor ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlıyor.

Yargıtay’da da ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapıyor. Ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakıyor.