Gündem Afrika’ya tahıl planında anlaşma

Afrika’ya tahıl planında anlaşma

08.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de gerçekleşen görüşme sonrası Moskova’dan açıklama geldi.

Afrika’ya tahıl planında anlaşma

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya, kendi tahılının, yoksul Afrika ülkelerine Katar’ın mali desteğiyle Türkiye üzerinden taşınması planına Ankara’nın ilkesel olarak onay verdiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, planla ilgili ilkesel olarak anlaşmaya varıldığını, yakın gelecekte tüm taraflarla sevkiyatın teknik detayları üzerine çalışmalara başlanacağını kaydetti. 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın, Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasını Temmuz’da askıya aldıktan sonra gündeme getirdiği planla ilgili olumlu görüş bildirmiş, ancak Ankara, önceliğin Tahıl Koridoru anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi olduğu mesajını vermişti. Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda hayata geçirilen anlaşmayı, kendi tahıl ve gübre ihracatı önündeki Batı yaptırımlarından kaynaklı engelleri gerekçe göstererek askıya almıştı. Moskova, anlaşma kapsamında ihraç edilen Ukrayna tahılının önemli bölümünün gelişmiş ülkelere ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gittiğini, yoksul Afrika ülkelerine ücretsiz ya da indirimli fiyatlardan tahıl sevk etmeyi planladığını açıklamıştı. 

Haberin Devamı

DW Türkçe’nin aktardığına göre Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 4 Eylül’de Soçi’de yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamasında, konuya ilişkin, “Sayın Putin, ‘Biz fakir ülkelere bu 1 milyon ton tahılı göndermeye varız, bunun bütün lojistik çalışmalarını da yaptık, bu lojistik çalışmalarıyla bu adımı atmaya hazırız’ dediler. Biz de kendilerine ‘Burada üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak biz de buna varız ve sizden gelecek tahılları biz fabrikasyon olarak değirmenlerimizde öğüterek un şeklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz’ dedik ve bu konularda da mutabık olduk” demişti. 

Öte yandan Rusya’nın Karadeniz’deki limanlara saldırılarını yoğunlaştırması üzerine Ukraynalı yetkililer, Hırvatistan’daki limanlar üzerinden tahıl ihracatına başladıklarını duyurdu. 

Uranyumlu mermi kıyamet kopardı!

ABD’nin, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık askeri ve insani destek paketi kapsamında, kullanımı tartışmalı “seyreltilmiş uranyumlu tank mermileri” göndereceğini açıklaması tartışma yarattı. Amerikan Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) açıklamasında, Ukrayna’ya sağlanacak 175 milyon dolarlık yardım paketinin bir parçası olarak, seyreltilmiş uranyum mühimmatı da temin edileceği, gönderilecek 120 mm’lik mermilerin Amerikan M1 Abrams tankları için olduğu ifade edildi. Bu yıl içinde İngiltere’nin de seyreltilmiş uranyum barındıran mühimmat yollayacağı belirtilmiş, Rusya bunun üzerine sert açıklamalarda bulunmuştu. Moskova, ABD’nin kararını da kınadı. 

Haberin Devamı

Seyreltilmiş uranyum, ağır zırh kaplamasını delmenin yanı sıra metal yığını içinde kendi kendine tutuşma özelliğine sahip. Gönderilecek mermilerde radyoaktif özelliklerinden büyük ölçüde arındırılmış doğal uranyum kullanılıyor. Birleşmiş Milletler Atom Radyasyonu’nun Etkilerini Araştırma Komisyonu, seyreltilmiş uranyuma maruz kalanlarda ciddi radyoaktif zehirlenme tespit etmememişti. Atom Enerjisi Kurumu ise, bu mermilerin, temas eden kişiler için tehlike oluşturabileceğini söylüyor.