Gündem Ağar, Baybaşin’le uyuşturucu konuştu

Ağar, Baybaşin’le uyuşturucu konuştu

05.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

1990’larda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili ifade veren Alaettin Demirhan, uyuşturucu kaçakçısı Baybaşin’in Ağar’la Avrupa’daki uyuşturucu trafiğini konuştuğu bir video kaset olduğunu iddia etti

Ağar, Baybaşin’le uyuşturucu konuştu

1990’lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili açılan davanın iddianamesinde tanık olarak ifadesine yer verilen Alaettin Demirhan, çok çarpıcı iddialarda bulundu. Demirhan, uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin’in dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar tarafından hazırlandığını söylediği 15 kişilik ölüm listesinin fotokopisini çok büyük paralar vererek aldığını ve listede yazılı Behçet Cantürk’ü telefonda uyararak, “Ülkeyi terk et seni vuracaklar” dediğini anlattı.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamenin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin, emekli Yarbay Korkut Eken ve emekli özel harekât polislerinin sanık olarak yargılanacağı davanın iddianamesinde, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün de aralarında bulunduğu bazı şüphelilerle ilgili ise takipsizlik kararı verildiği belirtildi. Sanıklar 18 ayrı faili meçhul cinayetle suçlanırken, iddianamede yer alan şüpheli ve tanık ifadelerinde çarpıcı iddialar yer aldı.
Tanık Hüseyin Soner Yalçın, 15 Haziran 2011’de tanık sıfatıyla verdiği ifadesinde, “Behçet Cantürk’ün Anıları” isimli kitabı Cantürk’ün yakınlarıyla konuşarak ve araştırma yaparak yazdığını, kitabında belirttiği Kürt işadamları ve kamu görevlilerine yönelik oluşturulan listeyi zamanın Başbakanı Tansu Çiller’in açıkladığını, kişisel analizinin, bu kişilerin öldürülmesi eylemlerinin Milli Güvenlik Kurulu’nun genel siyaseti çerçevesinde PKK’ya yardım eden Kürt işadamları ve diğer kişilerin öldürülmesi yönünde oluşturulan siyaset çerçevesinde hükümetin verdiği emirler doğrultusunda uygulamaya konulduğunu söyledi.
Maltepe 1 Nolu L Tipi Cezaevi’nde kalan Alaettin Demirhan, ise “Mehmet Ağar’dan Abdullah Çatlı’ya Behçet Cantürk’ün öldürülmesiyle Veli Küçük’e” şeklindeki ihbar mektubu üzerine 4 Ocak 2011’de ifade verdi. Demirhan, uyuşturucu kaçakçılığından sabıkalı Hüseyin Baybaşin ile Behçet Cantürk’ün birlikte hareket ettiklerini, Baybaşin’in Hollanda’nın Denhak kentinde ofiste oturdukları sırada Mehmet Ağar’ın PKK terör örgütüne finans sağlayanların isimlerinin bulunduğu listeyi göstererek, bu listenin fotokopisine büyük paralar verdiğini, 15 kişiden oluşan el yazması listede hatırladığı kadarıyla Savaş Buldan, Hüseyin Baybaşin, Behçet Cantürk, Osman Ayanoğlu, Şehmuz Daş, Ömer Lütfi Topal, Enis Karaduman isimlerinin yazılı olduğunu iddia etti. Baybaşin’in, Cantürk’ü uyararak, “ülkeyi terk et seni vuracaklar” dediğini anlatan Demirhan, Baybaşin’in hayat sigortası olduğunu söylediği Hollanda’da bir otel odasında gizli çekilmiş VHS kaseti izlettirdiğini, kasette Baybaşin ile Ağar’ın karşılıklı oturduğunu, Ağar’ın, “Hüseyin Avrupa’da ülkücüler uyuşturucu trafiğinde rahat hareket edemiyorlar, bu işlerden para kazanamıyorlar, bunlara yardımcı olmanı istiyorum” dediğini, Baybaşin’in de Abdullah Çatlı’yı kastederek, “Zamanında gönderdiğin adamlar eline yüzüne bulaştırdı. Bizim haberimiz yokken yapıyorlar, böyle şeyler olurken benim haberim olsun” dediğini öne sürdü. Baybaşin’in bu olaydan sonra rahat bir şekilde yaşamaya başladığını öne süren Demirhan, hatırladığı diğer isimlerin zaman içinde faili meçhul bir şekilde öldürüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Yapı Doğan Güreş’e kadar gider
Süpheli Ali Fevzi Bir, 09 Ocak 2012’de verdiği ifadesinde, faili meçhul cinayetleri işleyen kişilerle ilgisinin olmadığını, Behçet Cantürk, Savaş Buldan ve arkadaşlarına ilişkin cinayetleri duyduğunu, kendi tahminine göre bu cinayetlerin sadece özel harekâtçı polislerin gerçekleştirdiği cinayetler olmadığını, bunun içinde daha üst bir yapı olduğunu, bu yapının MİT içinde Mehmet Eymür, emniyette Mehmet Ağar, asker içinde de Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’e kadar gittiğini düşündüğünü söyledi.

Ümit’in ortağı Namlı: 2 ölüm listesi vardı
MİT’çi Tarık Ümit’in ortağı Hakkı Yaman Namlı, 9 Ocak 2012’de tanık sıfatıyla savcılıkta verdiği ifadesinde, Tarık Ümit’le konuşmalarında iki tane öldürülecek kişi listelerinden bahsedildiğini, bu listelerde Mehmet Ali Birand, Mustafa Süzer, İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Fevzi Aslan, Medet Serhat’ın isminin olduğunu duyduğunu söyledi. Namlı, Tarık Ümit’ten duyduğuna göre bu listenin özel harp dairesinin işi olduğunu, bu listenin Milli Güvenlik Kurulu tarafından onaylandığını söylediğini, bu listelerin bilgisi ve onaylayanlar arasında emekli Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, merhum emekli Orgeneral Kemal Yamak isimli paşaların ismini duyduğunu anlattı. Ümit’in MİT dışında emniyetle birlikte gerçekleştirdiği bazı olaylara ilişkin duyumları da MİT Başkanlığı’na bizzat bildirdiğini kaydeden Namlı, bu kapsamda bir gün kendisine Ümit’in 40 kişilik bir kısa liste, bir de 3 haneli oluşan ölüm listesinden bahsetmesi üzerine bu durumu MİT Başkanlığı’na bildirdiğini, MİT Başkanı’nın 18 Şubat 1995 tarihli görüşmeye kendisini davet ettiğini, bu görüşmeler sızınca da Ümit’in 2 hafta sonra ortadan kaybolduğunu kaydetti.