Gündem ‘Akıllı asistanlar yapmak istiyorum’

‘Akıllı asistanlar yapmak istiyorum’

19.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya'da doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Dr. Gözde Gül Şahin, çalışmalarını artık Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde sürdürecek.

‘Akıllı asistanlar yapmak istiyorum’

 

MELTEM GÜNAY -  İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ni bitirdikten sonra Münih Teknik Üniversitesi'nde değişim programına katılan Dr. Gözde Gül Şahin, yüksek lisansını Sabancı Üniversitesi'nde tamamladı. Bu arada Münih Teknik Üniversitesi ile ortak projeler sürdüren Dr. Şahin, doktorasını yine mezun olduğu okulda bitirdi. Doğal dil işleme konularında çalışmaya başlayan Dr. Şahin, doktora sırasında TÜBİTAK'ın verdiği yurt dışı araştırma bursuyla İskoçya Edinburgh Üniversitesi'ne gitti. Dr. Şahin, Darmstadt Teknik Üniversitesi'ndeki UKP'de doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı.

Haberin Devamı

Devleri Türkiye’ye getirecek

Çalışmalarının dil bilim ve makine öğreniminin kesişmesi olarak tanımlayan Dr. Şahin, "Biz makinelere zaman içerisinde oluşmuş kültürle birlikte harmanlanmış doğal dili tanıtıp, makinelerin insanlara yardımcı olacak basit görevler yapmasını sağlıyoruz. Bunun bir adım ötesinde ise akıllı asistanlar gibi interaktif sistemler var. Ama bu sistemlerin çok da iyi çalışmadıklarını çok bariz problemleri olduğunu görüyoruz. Ben yeni projemde dili daha iyi genelleyebilecek modeller üzerinde çalışıyorum. Öncelikle kendi ekibimi kurarak, verdiğimiz uzun direktiflerin başını unutmadan takip edebilen, basit mantıksal çıkarımlar yapabilen ya da eksik bilgi olduğu durumda bunu fark eden sistemler yani daha akıllı asistanlar yapabilmek istiyorum" diyerek çalışmalarını anlattı.

Haberin Devamı

Dönüş kararını ise 'her insan nasıl evine dönmek istiyorsa ben de evime döndüm' diyerek açıklayan Dr. Şahin, "Bir aidiyet duygusu, bir gönül borcu mutlaka var. Bazı açılardan baktığımızda orada kariyerimizi geliştirmek için bir çok şey yapabilirdim ama ben Türkiye'de bunları hatta daha fazlasını yapabileceğimi düşündüğüm için döndüm. Ben Türkiye'de aldığım eğitim açısından yurt dışında şimdiye kadar hiç yetersiz hissetmedim. Yurt dışında edindiğim tecrübe ve vizyonla burada bir çok insanın hayatına dokunabileceğimi, faydalı olabileceğimi hissediyorum" dedi.

Ekiz: Öğrendiklerimi ülkeme taşıyacağım

TÜBİTAK’ın çağrısı üzerine geri dönen bilim insanlarından biri olan Dr. Atakan Ekiz, Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü’nde yaptığı başarılı çalışmaları Türkiye’de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde devam ettirecek. Dr. Ekiz, kanser immünolojisi açısından çok az bilgi bulunan gen türleri üzerine yapacağı çalışmalarla bilinmeyen önemli hastalık mekanizmalarına ışık tutmayı hedefliyor.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü onur derecesiyle bitiren Dr. Ekiz, Fulbright Bursu ile ABD’de Utah Üniversitesi Huntsman Kanser Enstitüsü’nde bütünleşik doktora programına katılarak meme kanserinin vücuda yayılması ve bağışıklık sisteminin kanserdeki rolleri üzerine çalışmalarda bulundu. Howard Hughes Tıp Fakültesi tarafından desteklenen Klinik Araştırmalar yüksek lisans programına da kabul alan Dr. Ekiz, 2018’de doktora ve yüksek lisanstan eş zamanlı mezun oldu. Dr. Ekiz, Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü’nde üç yıl doktora sonrası araştırmaların sürdürdü.

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminin kanserdeki rollerini araştırmak üzerine sürdürdüğü çalışmalar için Dr. Ekiz, “Laboratuvarımdaki deneylerin bir kısmında deney farelerini kullanarak insandaki kanserin benzerini hayvanlarda yaratacağız ve böylece klinik açıdan önemli olan soruları yanıtlama imkanı bulacağız” dedi.

Türkiye’ye dönüş kararının arkasında öğrendiklerini yeni nesillere aktarmak ve Türkiye’ye son teknoloji araştırma altyapıları kazandırma isteğinin büyük rol oynadığını söyleyen Dr. Ekiz, “Türkiye benim eğitimim için çok önemli bir altyapı oluşturdu. Buradaki zorlukların farkındayım, bununla beraber ülkemiz her geçen gün iyileşmekte. Bu iyileşmeye şahsen katkıda bulunmak benim için gurur verici birşey” diye konuştu.

Haberin Devamı

YARIN: Ortak kararları Türkiye oldu