GündemAkşam ezanı saat kaçta? 2 Şubat akşam namazı İstanbul, Ankara, İzmir! İl il akşam ezanı vakti...

Akşam ezanı saat kaçta? 2 Şubat akşam namazı İstanbul, Ankara, İzmir! İl il akşam ezanı vakti...

02.02.2022 - 18:01 | Son Güncellenme:

Akşam ezanı saat kaçta okunuyor? Ramazan ayının habercisi olan üç aylar 2 Şubat itibariyle başladı. Namaz saatleri Diyanet İşleri resmi internet sitesinde il il yayınlanıyor. İşte İstanbul başta olmak üzere tüm illerin akşam ezanı saatleri.

Akşam ezanı saat kaçta 2 Şubat akşam namazı İstanbul, Ankara, İzmir İl il akşam ezanı vakti...

Akşam ezanı saat kaçta okunuyor? İstanbul akşam ezanı saati ve tüm illerin namaz saatlerini derledik.

Haberin Devamı

İSTANBUL AKŞAM EZANI SAAT KAÇTA?

2 Şubat akşam ezanı İstanbul'da saat 18.28'de okunuyor.

İL İL NAMAZ SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

AKŞAM EZANININ YANLIŞLIKLA BİR İKİ DAKİKA ERKEN OKUNMASIDAN DOLAYI ORUCUNU AÇAN KİMSE NE YAPMALI?

Coğrafi irtifa farklarının etkisinden dolayı akşam namazı vaktinin girişi için takvimlerde belli bir ihtiyat payı öngörülmüştür. Buna göre takvimin gösterdiği güneşin batma vaktinden iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi halinde namaz ve oruç geçerli olur.

AKŞAM NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Akşam namazının vakti; güneşin batması ile başlayıp, Ebû Hanîfe’ye göre güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur” (Tirmizî, Salât, 2; 282) buyurmuştur. Bir rivayette de Hz. Peygamber (s.a.s.), yatsı namazını şafağın kaybolmasından sonra kılmıştır (Darekutnî, I, 496).

Haberin Devamı

Rivayetlerdeki ‘şafak’ veya ‘ufuk’ kelimeleri İmam Ebû Hanîfe’ye göre, kırmızılıktan sonraki beyazlıktır. Ayrıca Ebû Hanîfe bu konuda delil olarak, “Akşam namazı vaktinin sonu ufkun karardığı vakittir” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XI, 570; bkz. Ebû Dâvûd, Salât, 2; Taberânî, Mu’cemü’l-Kebir, XXVII, 160) hadisine dayanmıştır.

İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’le birlikte diğer mezheplere göre ise akşam namazının son vakti, güneşin batışından sonraki kızıllık gidinceye kadar devam eder. Zira hadisteki şafak güneşin batışından sonraki kızıllıktır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), şafak kızıllıktır. O kaybolunca namaz vacip olur.” (Dârekutnî, es-Sünen, I, 506; bkz. Muvatta, Vukûtu’s-Salât, 23; Zeylaî, Nasbu’r-râye, I, 233) buyurmuştur.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler