Gündem Akşener’in ‘İstanbul ve Ankara çıkışı’na CHP’den ilk yorum: ‘Bu bir intihar olur’

Akşener’in ‘İstanbul ve Ankara çıkışı’na CHP’den ilk yorum: ‘Bu bir intihar olur’

07.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İYİ Parti lideri Akşener’in, “İstanbul ve Ankara dahil her yerde aday çıkaracağız” sözlerini “Bu bir intihar olur” diye yorumlayan CHP’li kurmaylar “Seçim iş birliği için kapıyı tam kapatmadı, sadece sert örttü” değerlendirmesinde bulundu...

Akşener’in ‘İstanbul ve Ankara çıkışı’na CHP’den ilk yorum: ‘Bu bir intihar olur’

MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, “İstanbul ve Ankara dahil her yerde aday çıkartacağız” sözlerine karşı CHP’li kurmaylar ‘seçim işbirliği’nin devam edeceği inancında.

Haberin Devamı

CHP’li yetkililer, Akşener’in açıklamasına ilişkin Milliyet’e yaptığı değerlendirmelerde orta yolun bulunacağını düşündüklerini belirtti. İplerin tamamen kopmadığını kaydeden CHP’li kurmaylar “Erdoğan’a karşı olma hissi İYİ Parti seçmeninde çok güçlü. Yerel seçimde oy oranı değil, kazanılan belediye sayısının bir önemi var. Her iki ittifakta da büyük partiler etrafında seçmen kümelenecektir. Tek başlarına girerlerse belediye kazanamazlar” değerlendirmesinde bulunuyor.

‘EL YÜKSELMEYE ÇALIŞIYOR’

“Tek başına aday çıkartacak, hiçbir yerden belediye başkanı çıkartamayacak ama CHP’nin adaylarına da kaybettirecek” yorumununda bulunan CHP’li bir yetkili şöyle devam etti: “Bunu bir intihar olarak görürüm. Bence biraz el yükseltmeye çalışıyor. İki amacı var bu çıkışın. Bir; parti içine mesaj var, parti içini konsolide etmeye çalışıyor. İkincisi de pazarlık payını, gücünü yükseltmeye çalışıyor.”

Haberin Devamı

Bir müddet sonra aklı selimin hakim olacağını ve bir ittifak masasının kurulacağını savunan CHP’li yetkili “Şimdi partiler kendi iç sorunlarıyla ilgileniyorlar. CHP kurultayından sonra kasım ve aralık ayında iş birliği masası kurulur. Bence yerel seçimde işbirliği için kapıyı tam kapatmadı, sadece sert örttü kapıyı. Biraz parti içine dönük mesajlar bunlar. Öbür türlü intihar olur” dedi.

‘İSTEYEN HERKES ADAY OLABİLİR’

CHP’de genel başkanın seçileceği kurultayda Grup Başkanı Özgür Özel’in aday olmasına kesin gözle bakılıyor. Genel Merkez’e yakın kaynaklar, Özel’in kurultayda 300 ya da 400 oy alacağını iddia ediyor.

Kılıçdaroğlu’nun, Özel’in olası adaylığını soran kurmaylarına, “Aday olmak isteyen herkes aday olabilir. Bunun kararını verecek olan da delegelerimiz” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. Partili kurmaylar, geçmişte Muharrem İnce’nin kurultayda Kılıçdaroğlu’nun karşısında aday olduğuna işaret ederek, “Genel Başkan, Özgür Bey’in sürecinde de aynı olgunlukla hareket ediyor” vurgulamasını yaptı. Kurmaylar Kılıçdaroğlu’nun, “Yarın bir gün delege beni imza verip aday edecek, ben kendim ‘aday oluyorum’ veya şu anda ‘adayım’ demem gibi bir şey olamaz. Göreceğiz o tabloyu, ona göre de hareket edeceğiz” dediğini ifade etti. 

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın kaynaklar ise, Özel’in olası adaylığına ilişkin, Milliyet’e şunları söyledi:

“Şu anda önce adayın kendisinin ‘adayım’ demesi lazım. Ama Ekrem Başkan, Genel Başkan’a karşı değişimci olarak bir adayı destekler. Bunu da Genel Başkan ile paylaşır önce. Yani böyle bir karar alırsa, mesela Özgür Bey aday oldu ve İmamoğlu da destekleme kararı aldı, gider Genel Başkan ile paylaşır basından önce.”