Gündem ALES başvuruları ne zaman başlayacak? ALES’te hangi değişiklikler yapıldı?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak? ALES’te hangi değişiklikler yapıldı?

22.09.2017 - 10:38 | Son Güncellenme:

ALES sonbahar dönemi, 19 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek. Sınav ile ilgili bazı değişiklikler yapıldı. Sınav puanının geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarılırken, sınav soru sayısı ve süresi azaltıldı. ALES başvurusu ne zaman başlıyor? ALES ücreti nasıl ödenecek?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak ALES’te hangi değişiklikler yapıldı

ALES başvuruları, tercih kılavuzunun ÖSYM tarafından yayınlanmasıyla 26 Eylül’de başlayacak. Adaylar ÖSYM aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yaparak başvuru yapabilecek. Başvuru ücretini ödemeyen adayların başvuruları da geçersiz sayılacak. 4 Ekim’e kadar başvurusunu tamamlamayan adaylar, geç başvuru gününde de başvuru yapabilecek.

Haberin Devamı

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES’TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NELER?

ALES öncesinde yapılan açıklama ile sınavda bazı değişiklikler yapıldığı belirtildi. Yapılan değişiklikler kapsamında; Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1, Sözel-2 olarak dört bölümden oluşan sınav artık sadece sayısal ve sözel olarak iki bölümden oluşacak. Sınav süresi 180 dakika yerine 150 dakika olacak. Sınav soru sayısı da 160’tan 100’e düşürülecek. Puan hesaplama işlemlerinde ALES sözel ve ALES sayısal için değişiklik yapılmadı. ALES eşit ağırlık puanı hesaplamasında ise sayısal ve sözel testlerin etkilerinin yüzde 50 olması kararlaştırıldı. Son olarak 3 yıl olan ALES puanı geçerlilik süresi de 5 yıla çıkartıldı.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES başvuru işlemleri, aday işlemleri sistemine girilerek yapılır. Adayların sistem üzerinden başvuru yapabilmesi için, fotoğraflarının güncel olması gereklidir. Son 50 ay içinde çekilen fotoğraflar güncel kabul edilir. Güncel fotoğrafı olmayan adaylar, ÖSYM başvuru merkezlerinden başvurularını yapabilir. Başvuru merkezlerinden yapılacak olan işlemler için adayların 5 Türk Lirası ücret ödemesi gerekir. Sistemden başvuru yapıldıktan sonra ALES ücreti ödenecek. ALES ücretini ödemeyen adayların başvuruları da geçersiz olarak sayılacak. 4 Ekim’e kadar başvurusunu tamamlayamayanlar, ÖSYM tarafından ilan edilen geç başvuru tarihinde de başvuru yapabilir.

ALES ÜCRETİ NASIL ÖDENECEK?

ALES sınav başvuru ücreti ödeme seçenekleri;
-Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı
- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı
- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı
Bunlar dışında ÖSYM ‘’Ödemeler’’ alanı üzerinden kredi kartı/banka kartı ile de sınav ücreti ödenebilecek.