Gündem Ankara'da kritik zirve: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Türkiye'de

Ankara'da kritik zirve: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Türkiye'de

24.01.2024 - 14:53 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi resmi törenle karşıladı. Kritik görüşmede masada önemli başlıklar olacak.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle bugün Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi.

Reisi'nin makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reisi'yi Külliye'nin ana giriş kapısında karşıladı.

Ankarada kritik zirve:  İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Türkiyede


Erdoğan ve Reisi'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde İstiklal Marşı ile İran milli marşı çalındı. Reisi, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek Türkçe selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrası Erdoğan ve Reisi, merdivenlerde Türkiye ve İran bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Haberin Devamı

Ankarada kritik zirve:  İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Türkiyede

Türk heyetinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yer aldı.

İKİ KEZ ERTELENEN ZİYARET

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, daha önce iki kez ertelenen Türkiye ziyaretini bugün gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Ankara'da İranlı mevkidaşıyla bir araya geliyor. Erdoğan ve Reisi, sekizincisi düzenlenecek olan Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısına başkanlık etti.

GÖRÜŞMENİN BİR NUMARALI GÜNDEMİ

Liderlerin baş başa yapacağı görüşmenin bir numaralı gündemi, Gazze'deki savaş olacak. Ayrıca terör örgütü PKK, iç savaş ülkesi Suriye ve Kafkasya dosyaları da masada.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Kasım ayındaki Ankara ziyareti Gazze’deki savaşın diplomatik yansımaları nedeniyle, Ocak ayı başındaki ise terör örgütü DEAŞ'ın İran’da 100’e yakın kişinin ölümüne neden olan saldırısı nedeniyle ertelenmişti.

Haberin Devamı

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, toplantıda, Türkiye-İran ilişkilerinin tüm yönleriyle gözden geçirileceği ve ikili işbirliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alınacağı bildirilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:

"Görüşmelerde ikili münasebetlerin yanı sıra Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere, güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde de bulunulacaktır. Toplantı vesilesiyle ilişkilerin ahdi zeminini güçlendirmeye matuf muhtelif belgelerin imzalanması da gündemdedir."