Gündem Antik taş yolda beton konforu

Antik taş yolda beton konforu

03.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Aydın’da Beşparmak Dağlarında (Latmos) yer alan ve antik kentleri birbirine bağlayan yaklaşık 2500 yıllık antik yolun bir kısmına beton dökülmüştü.

Antik taş yolda beton konforu

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KVKBK), yolun eski haline getirilmesi kararını aldı. Latmos Dağları’ndaki antik yol, Herakleia, Alinda, Alabanda gibi antik kentleri birbirine bağlıyor. Yolun Karpuzlu’ya bağlı Tekeler Mahallesi’nden Alinda’ya uzanan kısmında geçtiğimiz aylarda bilinçsiz bir tahribat gerçekleştirildi. Araçla zeytinliklere ulaşılabilmesi amacıyla yolun bu kısmında bir bölüme aralıklarla beton döküldü. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin başvurusuyla KVKBK tarafından incelemelerde bulunuldu. İncelemelerin ardından Müze Müdürlüğü tarafından belirlenecek yöntem ile kaplama yapılarak tahrip edilen taş döşemenin tekrar eski haline getirilmesi ve bir daha aynı durumun yaşanmaması için gerekli yasal işlemlerin uygulanması yönünde karar alındı. 

Haberin Devamı

Antik taş yolda beton konforu

‘Araçla yola girmek için yaptılar’

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Antik yolun en sağlam kalmış bölümlerinden birisi, Karpuzlu Tekeler Mahallesi’nden Alinda Antik Kenti’ne kadar uzanan yaklaşık dört kilometrelik parkurdan oluşmaktadır. Yol, yöre insanları tarafından geleneksel olarak yıllardır at ve eşekleriyle zeytin yolu olarak kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda araçla yola girmek isteyen bazı duyarsız kişiler tarafından yolun belli bir bölümüne kaplama yapılmıştır” dedi.