Gündem Asansör sallandı ‘sağlam’ dediler

Asansör sallandı ‘sağlam’ dediler

08.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnşaat İşçileri Sendikası Başkanı işçilerin faciadan yarım saat önce ‘Asansör sallanıyor’ diyerek yetkilileri uyardığını ancak kendilerine ‘Sağlam’ denildiğini söyledi

Asansör sallandı ‘sağlam’ dediler

İstanbul Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen Stadı’nın arazisinde yapılan Torunlar Center’ın 32’nci katında bulunan yük asansörünün raydan çıkması sonucu yaşanan faciada asansörde bulunan 10 işçi yaşamını yitirdi. Facianın ardından ihmal ve kusur iddialarını gündeme getiren ilk isim şantiyede incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ydu.
Asansör içerisinde hem hayatını kaybeden işçilerin hem de yükün olduğunu kaydeden Mutlu, olayın bir kaza olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Mutlu, “Kaza diye bir şeyi kabul etmemiz lazım. Çalışma saatlerine uyulup uyulmadığını özellikle sordum. Çünkü bir hafta sonunda bu çalışmanın saat kaça kadar devam etmesi gerektiği yönünde. Tabii evrak üzerinden net bir bilgiye ulaşılamamış olmakla birlikte, saat 19.00’da da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu.
Aldığım bilgi o, ama itfaiyemize gelen ihbarın vuku bulduğu saat 19.45 olarak gözüküyor. Dolayısıyla çalışma saatinin dışına taşmış bir çalışmanın da olduğu ilk değerlendirmemde görünen hususlardan bir tanesi. Tedbirler noktasında neyin eksik olduğunu, nelerin eksik olduğunu çok ciddi bir şekilde sorgulamamızı icap ettiriyor. Ki bu sorgulama hakkıyla yapılacak” açıklamasını yaptı.

‘Raydan çıkmış’
İnşaat alanına gece saatlerinde gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de kazanın asansörün raylı sistemden çıkması sonucu meydana geldiğini belirtti. Çelik, “Katlarda kartonpiyer ve benzeri işleri yapan işçilerin malzemelerle birlikte çıktıkları yük asansörünün raylı sistemden çıkması neticesinde meydana gelen üzüntü verici bir tablo. Bu kazanın neden kaynaklandığı, sebeplerinin ne olduğu, bu arızanın neden kaynaklandığı konusunda tabii gerek idari gerek adli soruşturmalar devam ediyor. Kısa süre içinde bu asansörde meydana gelen kazanın nedeninin ortaya çıkacağı umudu içerisindeyiz. 8 kişi şu anda gözaltında. Kusur nerede varsa bunların üzerine gidilecek. Bu tür bir olaydan sonra inşaatın devam etmesi söz konusu değil. Değerlendirmeler yapıldıktan sonra ona göre yeni kararlar alınacaktır” şeklinde konuştu.
Kazanın ardından şantiyeye giden İnşaat İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Akyol ise kazadan yarım saat önce işçilerin “Asansör sallanıyor” diyerek yetkilileri uyardıklarını ancak, “Bir şey yok, sağlam” cevabını aldıklarını söyledi. Asansörün bakımının aylardır yapılmadığını savunan Akyol, “Asansör daha önce birkaç kez daha düşme tehlikesi atlatmış.

‘İşçiler uyardı’
Bırakın önceki asansör arızalarını daha kazadan yarım saat önce yük taşırken asansör sallanmış. İşçiler bunu hemen görevlilere söylemişler. Onlar da ‘Bir şey yok, sağlam bu’ demiş. Asansörlerin bakımıyla ilgili kimse bulunmuyormuş şantiyede.
Bu tip asansörlerde zorunlu olan paraşüt sistemi de bu asansörde yok. Asansörü gördüğünüz zaman bakım yapılmadığını anlıyorsunuz. Bu kaza ne ilk ne de son. Bakanlık denetleme yapmamakta ısrar ediyor. Bir baretle bir kemerle işi çözdüklerini sanıyorlar” dedi. Sendikası Üyesi Remzi Yılmaz da inşaatta çalışanların asansörün düşme ihtimaline karşı paraşüt ve düşme freni gibi önlemlerin bulunmadığını söylediğini anlattı.