Gündem Aşı HIV’li bireyleri Kovid-19’dan korudu

Aşı HIV’li bireyleri Kovid-19’dan korudu

20.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan uzman Dr. Arzu Nazlı ile Uzm. Dr. Muammer Çelik, AIDS’de neden olan HIV taşıyıcısı bireylerin Kovid-19 hastalığından nasıl etkilendiklerini ortaya koyan bir araştırma yaptı.

Aşı HIV’li bireyleri Kovid-19’dan korudu

MERT İNAN İstanbul - İki uzman çalıştıkları klinikte takipli HIV'li bireylerin, Kovid-19 geçirme sıklığı, klinik seyir ve aşılanma oranlarını değerlendirdi ve beklenmedik sonuçlara ulaştı.

Haberin Devamı

181 kişi incelendi

Araştırma kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği’nden düzenli takip edilen HIV ile yaşayan bireylerin, "Halk Sağlığı Yönetim Sistemi" üzerinden PCR test sonuçları, pozitif olanların izlem bilgileri ile Kovid-19 aşı durumları geriye dönük olarak tarandı. Hastaların Kovid-19 tanısı almadan önce en son bakılan T lenfosit sayıları ve viral yük bilgileri hasta dosyalarından elde edilirken, araştırma kapsamında 159’u erkek, 22’si kadın olmak üzere toplam 181 HIV ile yaşayan vatandaşın durumları masaya yatırıldı. Araştırmada yaş ortalama 40.6 olan hastaların yüzde 86.2'sinin Kovid-19 aşısı yaptırdığı, aşı olan hastaların yüzde 66’sının iki doz BioNTech, geriye kalan kısmının da çift veya tek doz Sinovac aşısı tercih ettiği anlaşıldı. Kovid-19’a yakalanan 13 HIV taşıyıcı hastanın yüzde 92.3’ünün Kovid-19’u hafif atlattığı, bir hastanın 6 gün yatarak tedavi gördüğü ortaya çıkarken, yatış yapılan hastanın ileri oksijen desteği ve yoğun bakım ihtiyacı olmadığı saptandı. Araştırma kapsamında incelenen HIV taşıyıcı bireyler arasında Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren kişi olmadığı anlaşılırken, sadece 3 hastanın Kovid-19 geçirdikten sonra aşı olmayı reddettiği ortaya kondu.

Haberin Devamı

Daha az bulaştı

Araştırma imza atan bilim insanları, HIV ile yaşayan bireylerde Kovid-19 geçirme sıklığının topluma göre daha düşük olduğunu, yüzde 7.1’lik bir dilimine virüsün bulaştığını belirtti. Araştırmada sonuçları ile ilgili şu tespitlere de yer verildi:

”Bunun nedeni risk grubunda olduklarının farkında olup, korunmaları. Klinik olarak sadece bir hastada servis yatışı gerekmiştir. Riskli grupta olmalarına rağmen, HIV ile yaşayan bireylerde aşı reddinin yüksek (yüksek 1.8) olduğu görülmüştür."