Gündem Aşı öncelik durumu sorgulama | MHRS ve e nabız giriş aşı randevusu nasıl alınır?

Aşı öncelik durumu sorgulama | MHRS ve e nabız giriş aşı randevusu nasıl alınır?

01.03.2021 - 15:40 | Son Güncellenme:

Aşı randevusu alınır? Koronavirüs salgını ile mücadelede aşılama devam ediyor. Peki, nasıl covid aşısı olunur? Randevu nereden alınır? MHRS ve e nabız sistemine nasıl giriş yapılır? Vatandaşlar koroanvirüs aşısı ile ilgili ayrıntıları merak ediyor. Sağlık Bakanlığı koronavirüs bilgilendirme platformunda yapılan detaylı açıklamalar vatandaşları bilgilendiriyor. Şu anda 9 milyona yakın kişi aşılandı. İşte aşı randevusu ile ilgili merak edilenler.

Aşı öncelik durumu sorgulama | MHRS ve e nabız giriş aşı randevusu nasıl alınır

Nasıl aşı olunur? Kaç kişi aşı oldu? Vatandaşlar aşı randevusu ile ilgili ayrıntıları merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısı bilgilendirme platformu üzerinden bilgileri anlık olarak güncelliyor. Şu anda 1. doz uygulanan kişi sayısı 6 milyon 936 bin 715 kişi. 2. doz uygulanan kişi sayısı ise 1 milyon 758 bin 162 kişi. Toplamda 8 milyon 694 bin 877 kişi aşılandı. Peki, aşı randevusu nasıl alınır?

Haberin Devamı

NASIL AŞI OLURUM? AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

İlk olarak e nabız hesabına giriş yapmanız gerekiyor. Ana sayfada yer alan covid-19 aşı durumu menüsüne tıklayın. Bu kısımda aşı öncelik durumunu göreceksiniz. Ayrıca kısa mesaj ile de aşı öncelik durumunuzu sorgulayabilirsiniz. Aşı için öncelikli gruplar arasında yer alıyorsanız randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirileceksiniz. MHRS uygulaması ile aile hekiminden ya da en yakın aile hekimliği, hastaneden randevusu alabilirsiniz. Randevunuzu onayladığınızda kısa mesaj ile telefonunuza bilgilendirme mesajı gelecek. 2. doz için ise sağlık personeli randevu oluşturabilir.

AŞI ÖNCELİK DURUMU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Aralarda boşluk bırakarak AŞI, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarası son 4 hanesi 2023'e kısa mesaj atılıyor.

Haberin Devamı

MHRS GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

E NABIZ AŞI RANDEVUSU İÇİN TIKLAYINIZ

COVİD 19 AŞI SIRALAMASI

Birinci aşamada sağlık kurumlarında çalışanlar aşılandı. Ardından 90 yaş üstü vatandaşların aşılanması yapıldı. Bakan Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklama ile 75 yaş ve üstü vatandaşların aşıları randevu ile yapılmaya başlandı.
Sonrasında 65 yaş üstü bireyler aşılanacak.
İkinci aşamada öncelikli sektörler aşı olacak. Bakanlıklar, kritik görevlerdeki kişiler, cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü ve 60-64 yaş arası bireyler. Ardından 50-64 yaş arası kişiler.
Üçüncü aşamada, kronik hastalığı olan kişiler ve diğer yaş grupları.
Dördüncü aşamada ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlar aşılanacak.

COVİD AŞISI YAN ETKİLERİ NELER?

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.
Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.
Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:
Aşı uygulanan bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık olduğunda enjeksiyonun yapıldığı kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmelidir. Soğuk uygulama yapılmalıdır. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.