07.01.2010 - 12:59 | Son Güncellenme:
ADANA (DHA)
ADANA’da üniversite öğrencilerinin kaldığı yurt ile bir hastanede at ve eşek eti kullanıldığının saptanmasıyla ortaya çıkan olay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, bu konuda TBMM’ye soru önergesi verirken, suçlanan 2 yemek firmasından biri olan Burak Yemekçilik Koordinatörü Mehmet Atıf İlhan, “Sözleşme süremizin dolmasına 9 gün kala komplo kurulmuştur. Daha önce de defalarca denetlendik at ve eşek eti tespit edilmedi” dedi.
CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana’daki Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nun yemek ihalesini alan firmaların verdikleri yemeklerde at ve eşek eti kullanıldığının saptanmasını TBMM’ye taşıdı. Güvel, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde, toplu yemek veren firmalarla toplu yemek verilen hastaneler, öğrenci yurtları, okullar ve benzeri kurumların hangi sıklıkla denetime tabi tutulduğunu da dile getirdiği şu soruları yöneltti: “Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’na yemek sağlayan firmaların yemeklerde at ve eşek eti kullanmalarına ilişkin Adana Valiliği’nce yapılan işlemler nelerdir? Söz konusu firmalar hangileridir? 2002- 2009 yılları arasında ve yıllar itibariyle Adana ilimizde Adana İl Tarım Müdürlüğü ve Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nce gıda üreten ve dağıtan şirketlerde kaç denetim yapılmış, yapılan denetimlerde sağlığa uygun olmayan malzemeler ve şartlarda üretim yapan kaç firma tespit edilmiştir? Söz konusu firmalar hangileridir? 2002-2009 yılları arasında ve yıllar itibariyle sağlığa uygun olmayan malzemeler ve şartlarda üretim yapan firmalar hakkında yapılan işlemler nelerdir? Söz konusu firmalara uygulanan cezalar nelerdir? Toplu yemek veren firmalar ile toplu yemek verilen hastaneler, öğrenci yurtları, okullar ve benzeri kurumlarda ne sıklıkla denetim yapılmaktadır? Özellikle toplu yemek verilen yerlere yemek sağlayan firmaların et aldıkları yerlerde kesimlerin veteriner kontrolünde yapılmasına ilişkin alınan herhangi bir önlem mevcut mudur? Kesim öncesi ve sonrası veteriner kontrolünün bulunması ve hayvanların kesildiği yerlerin hijyen koşullarının sağlanmasına ilişkin alınan önlemler nelerdir?”
YEMEK FİRMASININ AÇIKLAMASI
Öte yandan, suçlanan 2 yemek firmasından biri olan at ve eşek eti kullanıldığı gerekçesiyle Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin yemek sözleşmesi iptal edilen Burak Yemekçilik’in Koordinatörü Atıf İlhan, firma avukatı Sernur Sayar ile düzenlediği basın toplantısında, defalarca özellikle etler konusunda denetlendiklerini belirtti. İlhan, “Anlaşmamızın bulunduğu Güven Kasabı’nın sahibi şu anda kayıp, ortada yok. Fakat bizim etlerimiz veteriner denetiminde kesilmiş, dana etidir. Hastanenin 2 yıldır yemek işlerini yürütüyoruz. Yemekler defalarca denetimden geçti böyle bir sorunla karşılaşmadık. Kesim belgeleri, yasal damgalı ve mühürlü etler, ilgili irsaliye ve diğer yasal belgeler ile etleri satın alıyorduk. Sözleşmemizin bitimine 9 gün kala bu tür bir sorunun oluşması düşündürücüdür. Firmamıza kasabın ya da rakip firmaların komplo kurulduğunu düşünüyoruz. Bir gecede firmamız yıpranmış ve kariyerimiz düşmüştür” diye konuştu.
Avukat Sernur Sayar ise konuyla ilgili Bülent Saygılı başta olmak üzere ihmali bulunan tüm kişi ve kurumlara dava açtıklarını söyledi.