Gündem ATA İttifakı cumhurbaşkanlığı yarışını sarstı

ATA İttifakı cumhurbaşkanlığı yarışını sarstı

15.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Zafer ve Adalet Partisi’nden oluşan ATA İttifakı, Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın aldığı yüzde 5’in üzerindeki oyla Cumhurbaşkanlığı yarışında seçimin sürprizini yaptı. Ancak ittifak TBMM yarışında sınıfta kaldı.

ATA İttifakı cumhurbaşkanlığı yarışını sarstı

Zafer Partisi’nde Genel Başkan Ümit Özdağ, 25. ve 26. dönemde milletvekili olduğu Gaziantep 1. sıradan yarıştı. Onun dışında, parti yönetim organlarındaki isimler de çoğunlukla büyükşehirlerde üst sıralardan aday gösterildi. AA’nın saat 23.30 itibarıyla Zafer Partisi yüzde 1.9 oy oranı ile yüzde 7’lik ülke barajının çok gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

75 seçim çevresinde yarışa giren Zafer Partisi, “HDP adayının seçtirilmemesi” hedefi ile 12 Doğu ve Güneydoğu ilinde “vatansever adayı destekleme” hamlesini yapmıştı. Bu çerçevede de Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şanlıurfa ve Tunceli’den aday çıkarmamıştı. Bu illerden Diyarbakır, Hakkari, Iğdır ve Kars’ta sandalye değişimi gerçekleşti. Diyarbakır’da HDP’nin bir sandalyesi CHP’ye geçti. Öte yandan; AK Parti, Hakkari’de Yeşil Sol’a, Kars’ta CHP’ye bir koltuk kaybetti. Iğdır’da ise MHP büyük bir oy düşüşü yaşayarak sandalyesini AK Parti’ye kaptırdı.

Parti, en çarpıcı başarısını ise cumhurbaşkanlığı yarışında gösterdi. Oğan, cumhurbaşkanlığı yarışında yüzde 5,3 oy oranını yakaladı. Memleketi Iğdır’da yüzde 12’ye yakın oy alan Oğan, geri kalan illerde yüzde 10’un altında kaldı. Hiçbir ilde de birinci olamadı. Oğan oy sayımı sürerken yaptığı açıklamada, “Hiçbir taraf oldu bittiye getirip ‘korsan’ balkon konuşması yapmaya kalkışmasın. Tüm sandıklar açılıp netice net bir şekilde ortaya konmalıdır. Toplumu germeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Oğluyla sandık başında

Ankara’da sandığa giden Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, oyunu kullanmaya oğluyla geldi. Sıra beklerken vatandaşlarla sohbet edip, fotoğraf çektiren Özdağ, seçimlerin Türkiye’ye hayırlı olması temennisinde bulundu.