Gündem ‘Ateşin Düştüğü Yer’

‘Ateşin Düştüğü Yer’

27.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oscar’da Türkiye’yi İsmail Güneş’in imzasını taşıyan ve namus cinayetlerini konu alan ‘Ateşin Düştüğü Yer’ temsil edecek

‘Ateşin Düştüğü Yer’

Sinema sektörü örgütlerinin temsilcilerinden oluşan Sanatsal Etkinlikler Komisyonu, 2013 Akademi Ödülleri’nin En İyi Yabancı Film dalına aday adayı olarak gönderilecek filmi, dün yaptığı toplantı sonucunda belirledi. Bu yıl, Oscar’a Türkiye temsilcisi olarak gönderilecek yapım, İsmail Güneş’in imzasını taşıyan ve namus cinayetlerini konu alan “Ateşin Düştüğü Yer” olarak belirlendi.

10 film değerlendirildi
Kurul tarafından başvuru yapan Tolga Örnek imzalı “Labirent”, Zeki Demirkubuz’un yönettiği “Yeraltı”, Yüksel Aksu’nun komedisi “Entelköy Efeköy’e Karşı”, gişe rekortmeni “Fetih 1453”, ödüllü ilk film “Zenne”, Berlin Film Festivali’nden Kristal Ayı Ödülü alan Reis Çelik yapımı “LaI Gece”, Yeşim Ustaoğlu’nun yeni filmi “Araf”, Raşit Çelikezer’in “Can”, Derviş Zaim’in yönettiği “Devir” ve Ali Vatansever’in ilk filmi olan “EI Yazısı” değerlendirildi.
Ali Atlıhan, Yılmaz Atadeniz, Ercan Kesal, Atalay Taşdiken, Sinan Güngör, Murat Tokat, Semih Kaplanoğlu, Sevil Demirci, Mehmet Altıoklar, Dolunay Soysert, Yusuf Sezgin ve Serdar Akbıyık’tan oluşan kurul, kararı oy çokluğu ile aldığını açıkladı. Taner Barlas ve Osman Sınav ise komisyonda olmalarına rağmen filmleri izlemedikleri için oy kullanmadılar.

‘Ayrımcılık’ tartışması yaşanmıştı
3 Eylül’de sonlanan Montreal Film Festivali’nden En İyi Film ve FIPRESCI ödüllerini alan “Ateşin Düştüğü Yer”, geçen yıl Antalya Film Festivali’nde yarışmaya seçilmemesinin ardından İsmail Güneş’e ön jüride ‘ayrımcılık’ yapıldığı tartışmalarıyla gündemdeydi. Başrollerini Hakan Karahan, Yeşim Ceren Bozoğlu ve Elifcan Ongurlar’ın paylaştığı filmin, İsmail Güneş’in sağ görüşlü olması nedeniyle Antalya’ya alınmadığı iddiaları sağ basında sık sık yer buldu.
Akademi Ödülleri, 24 Şubat 2013’te yapılacak törenle dağıtılacak. Geçen yıl Oscar’a Türkiye’den Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Bir Zamanlar Anadolu’da” aday adayı olarak gösterilmişti.