GündemAv ve yaban hayvanları için dava

Av ve yaban hayvanları için dava

17.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Doğa Derneği, av ve yaban hayvanlarının avlanmasıyla ilgili yönetmelik değişikliğinin Anadolu'nun yaban hayatına zarar vereceği gerekçesiyle dava açtı. Derneğe göre, yönetmelikteki ‘insan canı ve malına zarar veren’ ibaresi altında yaban hayvanlarının öldürülmesinin yolunu açıyor.

Av ve yaban hayvanları için dava

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Doğa Derneği, Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlıları ile Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te yaban hayvanlarının aleyhine yapılan değişikliklere karşı iptal talebiyle dava açtı. Yönetmeliğin ‘insan canı ve malına zarar veren’ yaban hayvanlarının, her türlü ateşli silah ve menedilen avlanma yöntemleriyle öldürülmesine izin verdiğini belirten Doğa Derneği, yönetmelikte yapılan değişikliklerin yaban hayatının var olma hakkını elinden aldığını iddia ediyor. Doğa Derneği, çözümün yaban hayvanlarını öldürmek olamayacağını, doğal yaşam alanları ile besin döngüsünü koruyan ve yaban hayatını gözeten bir planlamadan geçtiğini söylüyor. Yönetmeliğin uygulanması durumunda yaban hayatının yok oluşunun hızlanacağını ifade eden Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, "Uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan türlerin zararlı kabul edilerek öldürülmelerinin önü açılıyor. Kara Avcılığı Kanunu’nda yasaklanan avlanma yöntemlerinin bu yönetmelikle meşru hale getirilmesini
kabul etmiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

‘Öldürme olmamalı'

Danıştay’da dava açtıklarını belirten Doğa Derneği Hukuk Danışmanı Av. Özlem Altıparmak "Hukuka aykırı insan faaliyetleri olsa bile, zararlı olan yaban hayvanı olarak kabul ediliyor. İptali istenen yönetmeliğe göre, zararın karşılığı “öldürme” olarak düzenlenmiştir. Bir zarar meydana geldiğinde, yaban hayvanını uzaklaştırmanın bir başka yolu olup olmadığı veya zararın niteliği önem taşımıyor. Bu düzenlemelerle hukukun temel prensipleri olan ölçülülük ve belirlilik ilkeleri zedelenmiştir” dedi.