Gündem Babaların yarısı çocuğu tuvalete hiç götürmedi

Babaların yarısı çocuğu tuvalete hiç götürmedi

22.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

UNICEF Toplumsal Cinsiyet Analisti Pınar Ökten Arıkan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu'nda çarpıcı tespitlerde bulundu.

Babaların yarısı çocuğu tuvalete  hiç götürmedi

ÖNDER YILMAZ Ankara - Arıkan komisyona yaptığı sunumda, ücretsiz yapılan ev işlerinde daha çok kadınların yer aldığını bu nedenle kız çocuklarının okula gitme imkanlarının da kısıtlandığını söyledi. Kovid-19 salgını sürecinde de kız çocuklarının okula gitmek yerine evde kalarak hasta, yaşlı, çocuk bakamı ve ev işlerinde yardımcı olduğu gerçeği ile karşılaştıklarını dile getiren Arıkan, 10-14 yaş arası kız çocuklarının erkek çocuklarına oranla ev işlerine haftada 21 saat daha fazla zaman ayırdığını kaydetti. Arıkan, "Özellikle annenin iş gücü piyasasına aktif katıldığı ailelerde çocuk sağlık, bakım ve eğitim hizmetlerine erişim oranları artıyor. Çalışan annelerle büyüyen çocuklarda; hedef çizme, şiddetsiz iletişim, kendini tanıma ve ifade etme gibi temel becerilerinde bir artış olduğunu, daha sağlıklı sosyalleşme yaşadıklarını görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'Şiddeti tetikliyor'

Arıkan, aile içindeki bakım hizmetlerinin kadının görevi olarak görülmesinin aile içi şiddette de yer alan bir faktör olarak karşılarını çıktığı söyledi. Arıkan, "Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması’nın verilerine göre, Türkiye’de kadınların yüzde 6’sı eğer çocuk bakımını ihmal ederse eşi tarafından fiziksel şiddete uğramasının haklı olduğunu düşünüyor" ifadelerini kullandı. Arıkan, UNICEF olarak erişilebilir çocuk bakımı ve eğitimi sistemlerinin güçlendirildiği, kamunun ve özel sektörün aile dostu politikaları teşvik ettiği bir yapı, bu çerçevede de dört değişim ve dört politika önerdiklerini aktarırken şöyle konuştu: "Annelik değil, ebeveyn izninden söz etmeliyiz. Sadece altyapı hizmetlerine değil, o hizmetlerde çalışan insanların yaklaşımlarının ve kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik bir yaklaşım izlemeliyiz. Anneye ya da babaya ya da sadece devlete sorumluluk yükleyen değil; iş dünyasının, sivil toplumun, hükûmetin ve ailenin eşit sorumluluğu olan dörtlü bir yapıyı gözetmeliyiz. Bu çerçeve içerisinde de dört politika önerisinin ilki izin konusu. İş korumalı yani izinden sonra iş kaybetme tehlikesinin kesinlikle olmadığı, tamamı ücretlendirilmiş ve en az 18 hafta olarak düzenlenmeli."

Haberin Devamı

Babalar ilgilenmiyor

Babaların çocuğun gelişimine katkısına ilişkin araştırmalara da değinen Arıkan, Türkiye'deki babaların neredeyse yarısının çocuğunu hiç tuvalete götürmediğini, yüzde 36’sı hiç çocuğunun altını değiştirmediğini, yüzde 35’inin çocuğunun tırnaklarını hiç kesmediğini, maaşlı çalışan babaların yüzde 56.3’ünün babalık iznini kullanmadıklarını bildirdi.