Gündem BAE ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma

BAE ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma

20.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkeleri turunu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti ile tamamladı. Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Al Nahyan’ın görüşmesinin ardından iki ülke arasında 50.7 milyar dolarlık 13 anlaşma imzalandı.

BAE ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) kapsayan Körfez ülkeleri turunu dün tamamladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki akşam Katar’dan BAE’ye geçti. Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan tarafından El Vatan Sarayı’nda resmî törenle karşılandı. 

Törenin ardından Erdoğan ve Al Nahyan baş başa görüştü. Erdoğan ve Al Nahyan, daha sonra heyetlerarası görüşmeye başkanlık etti. Burada konuşan Erdoğan, BAE ile diplomatik ilişkilerin 50’nci yıl dönümünde yakın diyalog ve iş birliğinin gelişiminden memnuniyet duyduklarını vurgulayarak şunları kaydetti: “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Anlaşmanın, iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz.”

Haberin Devamı

İŞ BİRLİĞİ DERİNLEŞTİRİLECEK

BAE’nin Uluslararası Anadolu Kartalı 2023 Tatbikatı’na 4 adet F16 ve 80 kişilik personelle katılmasının savunma alanındaki ilişkilerin somut örneği olduğunu belirten Erdoğan, Abu Dabi’de düzenlenen IDEX ve NAVDEX Savunma Sanayi Fuarları’na Türkiye’den sağlanan yoğun katılım ve Türk firmalarına gösterilen ilginin de memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Erdoğan, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF ile bu işbirliğinin ileri gideceğinin altını çizerek, Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı’na “onur konuğu” olarak davet edilmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki ülke arasında 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandığı duyuruldu. Açıklamada “Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalanmış ve kabul edilmiştir. Bu çerçevede iki taraf, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı’nın başkanlık edecekleri bir ‘Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’ kurma konusunda mutabakata varmışlardır. Söz konusu Ortak Mutabakat’la Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine çıkartılmıştır. Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50.7 milyar dolardır” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

BAE ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma
BAE Devlet Nişanı takdim edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan tarafından Devlet Nişanı takdim edildi. Erdoğan ve Al Nahyan daha sonra 30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi (COP28) için hazırlanan bileklikler ile poz verdi.

BAE ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma
Al Nahyan’a da TOGG hediye edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkeleri turunda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammet bin Selman ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’den sonra gezinin son durağı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan’a da beyaz renkli bir TOGG hediye etti.