22.01.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
“Su Kesintisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı bir broşür hazırlayan bakanlık, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Broşürde yer alan uyarılardan bazıları şöyle:
- Su kesintisinden sonra ilk gelen suyun kirli olma riski yüksektir. Suyun bulanıklığı gidene kadar ortalama 3-5 dakika akıtılmalıdır.
- Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen su tüketilmemeli.
- Klor hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenlerin büyük çoğunluğunu yok etmektedir. Bu nedenle klorlanmış içme kullanma suyunun tüketilmesi tercih edilmeli.
- ‘İçilmez’ yazısı bulunan çeşmelerin suları asla içilmemeli.
- Tankerle izinsiz içme suyu taşıyan kişiler yetkili kuruluşlara bildirilmeli ve bu suların dezenfeksiyonu etkin yapılmadığından asla içilmemeli.
- Su kesintilerinde özellikle çocuklar ve yaşlılar ishalli bir hastalığa yakalandığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
- Evde bulaşıkların yıkandığı sular da içme suyu niteliğinde olmalıdır.
- Tuvalet temizliği 5 su bardağı suya iki bardak çamaşır suyu katılarak hazırlanan suyla yapılmalı.
- Sebze ve meyveler, bir litre suya 20-30 damla yüzde birlik klor solüsyonu damlatıldıktan sonra, hazırlanan karışımda 15 dakika bekletilerek tüketilmeli.
- Suları güneş almayan yerlerde muhafaza etmeli, açık renkli bidonlar tercih edilmeli.
- Kapağı açtıktan sonra kötü bir koku geliyorsa o bidon kullanılmamalı.
- Çocukların kentlerdeki süs havuzlarına girmeleri bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşması açısından engellenmeli.
- Kişisel temizlik ve el temizliğinin yapılmaması dışkı-ağız yolu ile yayılan hastalıkların özellikle ishallerin artmasına neden olur. Bit ve uyuz salgınları ortaya çıkabilir.