Gündem "Barış tohumlarının kökleri bu bölgede"

"Barış tohumlarının kökleri bu bölgede"

24.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politikadan Sorumlu Danışmanı Hikmet Hacıyev, Bakü’de Bağlantısızlar Hareketi kapsamında düzenlenen neokolonyalizm konulu Bakü İnisiyatif Grubu toplantısına katıldı.

Barış tohumlarının kökleri bu bölgede

CEYDA ULUKAYA / BAKÜ - Hacıyev toplantıda, Milliyet’in de aralarında bulunduğu basın kuruluşlarına Ermenistan ile müzakerelerdeki son durumla ilgili bilgi verdi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Karabağ’daki savaşın ardından gündeme getirdiği Barış Kavşağı projesine dair açıklamalarda bulunan Hacıyev şunları söyledi:

Haberin Devamı

"BİZİM İÇİN SAVAŞ BİTTİ"

“Ermenistan’ın hukuksuz şekilde işgali sona erdirildikten sonra barış anlaşması imzalanması sürecinde biz bir mani görmüyoruz. Ama bunun olabilmesi için Ermenistan tarafı şunu anlamalıdır ki; bu barışın kökleri, barışın tohumları Brüksel, Paris, Washington’da değil, bu bölge içerisine bakmalı, odaklanmalı. Azerbaycan da iyi niyet vardır. Bizim için bu savaş bitmiştir, topraklarımızın egemenliğinden emin olunmuştur. Bölgede yeni statüko yaratılmıştır. Bu statüko temelinde adalet ve uluslararası hukuk var. Bu yeni statükoyu tanımakla biz Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış anlaşması imzalamakta sıkıntı görmüyoruz. Yalnız Ermenistan tarafının sözlerle oynamaktansa somut bir adım atarak masaya gelmesi gerekmektedir.”

Haberin Devamı

"SINIRLARI AÇMAK MÜMKÜN"

Hacıyev, bölgede “Ermenistan’ın işgalcilik siyaseti” nedeniyle Türkiye dahil olmak üzere sınır kapılarını açma olanağı oluşmadığına değinerek Türkiye’nın Iğdır’daki Alican Sınır Kapısı’nı açmamasının temel sorumlusu olarak Ermenistan’a işaret etti: “Ermenistan, Azerbaycan ve kardeş Türkiye’ye karşı arazi iddialarına son verdiği takdirde ve nihayet ki bölgede olumlu bir gündemin hakim olması durumunda sınırları açmak mümkün olacaktır. Azerbaycan ile Türkiye, eş zamanlı şekilde bunun olmasını desteklemiştir, Ermenistan’a da her zaman olumlu mesajlar göndermiştir. Ermenistan bölgedeki sorunları bölgede çözmeyi istemeli.”

Hacıyev, Barış Kavşağı kapsamında yer alan Zengezur Koridoru konusunda ise İran ve yetkili bakanlıklar arasında adımların atılmaya başladığını belirterek “Ermenistan ciddi şekilde adım atarsa bu imkanları değerlendirebileceğiz” dedi. Karabağ’da Ermeni nüfusa yönelik zorunlu göç ettirme politikası uygulandığı iddialarını da yalanlayan Hacıyev, Ermenistan’a geçmek isteyen nüfusa Birleşmiş Milletler ile insan hakları örgütleri gözetiminde güvenli geçiş imkanı sağlandığını, Karabağ’da kalmaya karar veren Ermeni nüfusa da hukuken güvenli yaşama olanağı sunulacağını söyledi.