Gündem Barış treni yolda kaldı

Barış treni yolda kaldı

11.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atatürk’ün ölümünün 75. yılı dolayısıyla Selanik’teki evinde düzenlenecek törene giden ‘barış treni’, Yunanistan yönetiminin engellemeleri nedeniyle 9’u 5 geçe Selanik’te olamadı. Müezzinoğlu, törene geç kalmamak için kalan yolu makam arabasıyla tamamladı.

Barış treni yolda kaldı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve bakanlık yetkililerini, Atatürk’ün ölümünün 75. yılı dolayısıyla Selanik’teki evinde düzenlenecek törene taşıyan ‘barış treni’, Yunanistan yönetiminin engellemeleri nedeniyle 9’u 5 geçe, Selanik’te olamadı. Sınır kapısında saatlerce bekletilen Türk kafilesi, Selanik’teki eve törenden 4 saat sonra ulaşabildi. Müezzinoğlu ise gece trenden inerek, makam aracıyla törene yetişebildi. Dışişleri Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği bir bilgi notunda ise Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın, Türk heyetinin Atatürk’ü anma törenine yetişememesi için zorluk çıkaracağı; bunun nedeni olarak da milliyetçi Yunan partisi Altınşafak’ın “150 kişilik işgalci Türk taburu Selanik’e geliyor” şeklindeki yaklaşımını gerekçe gösterdiği bilgileri yer aldı.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ile Sağlık Bakanlığı’nın birlikte organize ettiği, “Selanik’te 10 Kasım Atatürk Anması” programına, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ve eşi Faize Müezzinoğlu, Ak Partili milletvekilleri, bakanlık yetkilileri, İstanbul ve Bursa’dan dernek üyeleri ile gazetelerin Ankara temsilcileri ve muhabirleri katıldı. Ispartakule’den uğurlanan tren, Pythion sınır kapısında pasaport, vize ve gümrük kontrolleri için durduruldu. Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın Türk kafilesine çıkardığı diplomatik güçlükler nedeniyle tren 3,5 saat beklemek zorunda kaldı.

Makam arabasıyla devam etti
Bu sırada Müezzinoğlu, sabahki törene geç kalmamak için kalan 400 kilometrelik yolu, sınır kapısında bekleyen makam arabasıyla gitmeye karar verdi. Saatlerce süren uğraşlar sonucu 4 Yunan taksisi daha ayarlanarak, töreni takip etmesi için gazeteciler de Selanik’e ulaştırıldı. Bakan Müezzinoğlu’nun eşi Faize Müezzinoğlu ise kafile ile birlikte trende kaldı.
Gümrükteki işlemler tamamlandıktan sonra Yunanistan, trenin lokomotiflerini devraldı. Lokomotiflerin yeterli güçte olmadığı gerekçesiyle yol boyunca bir çok defa duran trene, yolculuğun ilerleyen saatlerinde üçüncü bir lokomotif daha eklendi.
Sabah saat 09.05’teki törene yetişemeyen tren, Drama’da durduruldu. Atatürk, trende saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Atatürk anıldı. Kafile marşın okunmasının ardından, durumu uzun süre alkışlarla protesto etti.

‘150 kişilik işgalci Türk taburu’
Türk kafilesinin bekletilme nedenleri ise daha sonra ortaya çıktı. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan yönetiminin organizasyon ile ilgili problem çıkaracağını öğrenince, sorunu çözmek için devreye girdi. Yapılan görüşmelerin ardından Sağlık Bakanlığı’na bir bilgi notu gönderen Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan sınırında teknik gerekçelerle trenin durdurulabileceğini ve kafilenin saat 9.05’te gerçekleştirilecek törene yetişememesi için zorluk çıkarılabileceğini bildirdi. Aynı bilgi notunda, Yunanistan’da milliyetçi kanatta yer alan Altınşafak Partisi’nin “150 kişilik işgalci Türk taburu Selanik’e geliyor” şeklinde bir yaklaşım sergilediği bilgisi de yer aldı. Notta Yunan hükümetinin Müezzinoğlu’nun bakan olduktan sonra 1 yıl içinde 3 kez Yunanistan’a gelmesinden hoşnut olmadıklarını bildirdiği de kaydedildi. Konuyla ilgili değerlendirmesi sorulan Müezzinoğlu, “Bu trene izin verilmiş olması, tarihi bir adımdır. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin organize ettiği bir barış trenini yeni bir sürecin başlangıcı olarak çok anlamlı ve değerli buluyorum. Tüm aksiliklere rağmen bence son derece başarılı bir organizasyon gerçekleştirdik. Tabi aksiliklerin bir kısmı beklemediğimiz ama art niyet aramadığımız şeylerdi” dedi.

Haberin Devamı

SELANİK'TE ATATÜRK SLOGANLARI ATILDI

’Atatürk’ü Anma ve Barış’ sloganıyla yola çıkan trenden inerek, karayoluyla Selanik’e gelen Bakan Müezzinoğlu’nun konuşması sırasında Atatürk Evi’ni ziyarete gelen Türk vatandaşları ’Türkiye laiktir, laik kalacak’ ve ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları attı. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin’in konuşması sırasında da ’Andımız’ okundu. Sloganlara tepki vermeyerek konuşmasına devam eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milletin Atatürk’e olan bağlılığını sürdürmeye devam edeceğini belirttti. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin’in konuşması sırasında da bir grup ’Andımız’ı okudu. Biltekin de gruptakiler eşlik ederek, alkışladı. (DHA)