Gündem Barış turu Samsun’da bitti

Barış turu Samsun’da bitti

20.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dört milletvekilinin de aralarında bulunduğu HDK heyetinin konakladığı Omtel Otel önüne gelen yaklaşık 150 kişi, biber gazı ve tazyikli suyla dağıtıldı. Heyet üyeleri Trabzon, Ordu ve Giresun seyahatlerini iptal ederek Ankara’ya dönme kararı aldı

Barış turu Samsun’da bitti

BDP Mersin Milletekili Ertuğrul Kürkçü, BDP İstanbul milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in de aralarında bulunduğu HDK heyeti, Karadeniz turuna dün Samsun’da devam etti. Önceki gün Sinop’ta Öğretmenevi’nin önünde yaşanan provokasyon girişimi nedeniyle ablukayı 9 saat süren bir bekleyişin ardından kıran HDK heyetinin, Samsun yolculuğu önceki akşam saat 21.30’da başladı. Heyet üyeleri, araçlarının tahrip olması nedeniyle mülki idare tarafından kendilerine araç tahsis edilmesini bekledi. Ancak kendilerine zırhlı araca binme önerisi getirilen HDK heyeti, bu talebi reddetti. Heyete yaklaşık 2 saat süren Samsun yolculuğunda 2 panzer, 2 minibüs ve bir polis aracı eşlik etti. Yaşanan olağanüstü koşullar nedeniyle kent merkezinde konaklamayan HDK heyeti, kentin yaklaşık 10 kilometre dışında 19 Mayıs Üniversitesi’ne ait Omtel Otel’e gelerek burada konakladı. Polis gece saatlerinde otel önünde kuş uçturmadı.

Haberin Devamı

Program iptal edildi
Heyetin Samsun’da önce geçtiğimiz günlerde iş kazasıyla gündeme gelen Eti Bakır İşletmeleri’ne daha sonra termik santral projesiyle gündeme gelen Akçay yöresine gitmesi öngörülüyordu. Ancak yaşanabilecek provokatif eylemler gözönünde bulundurularak heyetin bu programları iptal edildi. Heyet, önceki gece geldiği otelde saat 11.30 sıralarında bir basın toplantısı düzenleyerek Sinop olaylarını yorumladı.

Kuş uçurtulmadı
Heyetin konakladığı Omtel Otel’e giriş-çıkışlar sıkı güvenlik önlemleriyle gerçekleştirildi. Otele girmek isteyen HDK’nın yerel temsilcileri ve basın mensupları kimlik kontrolü ve araçlarının kontrol edilmesinin ardından otele girebildi. Bu arada sabah saatlerinde otel önüne gelen bir işçi Türk bayrağı açtı, otel önüne gelen ve daha önce başka bir olaydan aranan bir kişi de gözaltına alındı. Heyetin Sinop’ta yaşadığı olayların ardından HDK’nın İstanbul’daki bileşenlerini temsilen Saruhan Oluç ve Garo Paylan sabah saatlerinde otele gelerek, milletvekillerine destek oldular.

TKP binaları taşlandı
Heyetin sabah saatlerinde otelde bulunduğu sırada, kent merkezinde bulunan TKP İl Başkanlığı binası taşlandı. Halkevleri, ÖDP ve Devrimci 78’liler Federasyonu’nun bulunduğu bina önünde ise toplanan 100’ü aşkın kişiden oluşan kalabalık, binaları taşladı. Spontane olarak gelişen eylemlerin, sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar üzerine gerçekleştiği öğrenildi. Başta Samsunspor taraftar grupları olmak üzere bazı grupların sosyal medya üzerinden, BDP heyetinin bu binalarda toplandığına yönelik duyuru yaptığı ve eylemlerin bu nedenle gerçekleştiği öğrenildi.

Otel önüne geldiler
HDK heyeti saat 16.00’ya kadar otelde bekledi. Saat 14.00’te bir grup protestocu otel önüne geldi. Bu sırada otelin bulunduğu cadde üzerinden çok sayıda Türk bayraklı araba geçerek, kornalarla BDP grubunu protesto etti. Polisin aldığı yoğun güvenlik önlemlerinin etkisiyle yaklaşık 20 kişiden oluşan protestocu grup otel önüne yaklaşamadı, otelin karşısında bulunan boş arazide bekledi. Burada Türk bayrakları taşıyan grup, “Türk, Kürt kardeştir, BDP kalleştir”, “Ya Allah Bismillah” sloganları attı. Protestocu grup yaklaşık bir saat sonra 150 kişiye ulaştı. Polise taş ve sopalarla saldıran protestocu grup, daha fazla kalabalıklaşılmasına izin verilmeden, polis panzerlerinden sıkılan tazyikli su ve biber gazıyla dağıtıldı. Polisin grubu dağıtmasının hemen ardından HDK heyeti otelden aydıldı. Bu arada Hürriyet gazetesi muhabiri Nurettin Kurt, göstericiler tarafından atılan taş nedeniyle bacağından yaralandı.

Konvoya taş attılar
Heyet saat 16.00 sıralarında polis kordonu eşliğinde otelin yaklaşık 1 kilometre doğusunda bulunan Kurupelit Düğün Salonu’nda organize edilen halk toplantısına katılmak üzere harekete geçti. Heyetin geçiş yapacağı güzergahlarda ikili, üçlü gruplar halinde bekleyen protestocular yer yer konvoya taş atmaya çalıştı. Ancak konvoya eşlik eden TOMA tipi polis araçları, protestocuları tazyikli suyla etkisiz hale getirdi. Düğün salonu önünde yaklaşık 150 kişiden oluşan grup tarafından coşkuyla karşılanan HDK heyeti, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Karadeniz faşizme mezar olacak” sloganları attı.
HDK heyetinin kente geleceğini İçişleri Bakanlığı’na yapılan “önlem alın” başvurularına rağmen 1 gün önce öğrenen Sinop Valiliği, heyetin bir gün önce Çorum’da çiçeklerle karşılanıp sorunsuzca uğurlanmasıyla sonlanan ziyaretiyle ilgili bilgi aldı. Valiliğin, bu ziyaretin sorunsuz geçmesi nedeniyle Sinop ziyareti için de ekstra önlem almaya gerek görmediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Barış turu Samsun’da bitti

Haberin Devamı

Ankara’ya dönüyorlar
Sinop ve Samsun’da yaşanan gelişmeler üzerine bir değerlendirme yapan heyet üyeleri, Ankara’ya dönme kararı alarak, gezinin Trabzon, Ordu ve Giresun ayağını iptal etti. Sırrı Süreyya Önder, kararı duyururken, “Polis kordonunda gezmek istemiyoruz. Siyaset polis gözetiminde yapılacak bir şey değildir. Emekçilerin polis korumasına maruz kalmasını istemiyoruz” dedi.
HDK heyeti, önümüzdeki günlerde Balıkesir, Kars ve Ardahan’a benzer içerikli geziler düzenleme kararı aldı.

Haberin Devamı

Barış turu Samsun’da bitti

Haberin Devamı

Yaşanan arbede sonrasında çok sayıda gösterici gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Barış turu Samsun’da bitti

Heyetin kaldığı otelin çevresinde toplanan göstericilerin yüzlerini gizledikleri görüldü.

Yazarlar