Gündem BDP’li vekiller için karar çıkmadı

BDP’li vekiller için karar çıkmadı

13.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay hakkında verdiği karar üzerine tahliyeleri istenen tutuklu 5 milletvekilinden BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan için mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı Hasan Özçelik, milletvekili olması nedeniyle Ayhan’ın tahliyesini istedi.

BDP’li vekiller  için karar çıkmadı

Özçelik gerekçeli kararı beklemenin hak ihlalinin devamı olacağını savundu. Tutuklu diğer dört milletvekilinin dosyasına bakan savcıların ise Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını beklediği öne sürüldü.
Balbay’ın tahliyesi üzerine tutuklu olan Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, BDP’li milletvekilleri Gülser Yıldırım (Mardin), Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Hakkari) ve İbrahim Ayhan’ın da tahliyesi istendi. Anayasa Mahkemesi’nin kararının içtihat oluşturduğunu belirten Savcı Özçelik mütalaasında şöyle dedi: “Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemeler ve Yargıtay ile Danıştay kararlarına ilişkin olarak da başvurulabilen son merci olması nedeniyle bir anlamda en üst yargı kurumu haline gelmiştir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru sonucu verdiği kararla ortaya çıkan hükümler, tıpkı Yargıtay İçtihatları gibi artık yerel mahkemelere de yol gösterici nitelikte kararlar halini almıştır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi kararı sonucu ortaya çıkan içtihat diğer yargı organlarına yol gösterici kararlardır.”

‘HSYK’ya başvuracağız’
Savcı Özçelik, Balbay hakkındaki kararı emsal göstererek, Ayhan’ın tutuklu kalmasının milletvekili olması nedeniyle Anayasa’nın 19. ve 67/1. maddelerinin ihlali olacağını savunarak tahliyesini istedi.
Ayhan için “adli kontrol tedbiri” uygulanması da isteyen Savcı, mütalaasında bazı kararların gerekçesinin yazılmasının uzun zaman aldığını belirterek, bunun da hak ihlalinin devamı olacağını ifade etti.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de diğer dört tutuklu vekil hakkında henüz karar verilmediğini ve savcıların Balbay hakkındaki gerekçeli kararı beklediğini ifade ederek, “Savcıların bir haftada incelemeyi tamamlamazsa Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na suç duyurusunda bulunacağız” dedi.