Gündem Bebeğine 2. kez hayat verdi

Bebeğine 2. kez hayat verdi

20.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Makedonya’da doğan ve iki aylıkken sarılık gelişen Diyar bebeğe “Biliyer atrezi” yani doğuştan safra yolları yokluğu teşhisi kondu. Diyar’ı yaşatmak için 3.5 aylıkken kasai ameliyatı yapıldı ve safra yolu görevi görecek bir stent takıldı. Ancak ameliyat istenilen sonucu vermedi. Bunun üzerine aile tedavi için Makedonya Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye’ye geldi. Diyar bebek Türkiye’ye geldiğinde hastalığı ağırlaşmıştı.

Bebeğine 2. kez hayat verdi

İnfluenza da olan bebek ameliyattan önce 6 gün yoğun bakımda kaldı ve plazmaferez uygulandı. Karaciğer nakli için yapılan testlerde hem anne hem de babanın karaciğeri bebeğinkiyle uyumlu çıktı. Ev hanımı anne Ayten İdrizi (27) karaciğer vericisi olmak için gönüllü oldu.

Haberin Devamı

Karaciğer nakli

Ülkesinde tedavi edilemeyen Diyar, Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde Prof. Dr. Koray Acarlı ve ekibinin gerçekleştirdiği karaciğer nakliyle hayata tutundu. Anne İdrizi, “Doğumdan sonra şimdi de kızıma karaciğerimden bir parça vererek can olmak büyük mutluluk. Diyar ilk çocuğumuz ve iyileşeceğine dair umudumuz hep vardı” dedi. Prof. Acarlı da, “Operasyon sonrası bebeğimiz hızla iyileşti. Şimdi gayet sağlıklı. Bundan sonra karaciğerinde bir sorun olmadan sağlıkla büyüyecek” bilgisini verdi.