Gündem Bel Fıtığı Nedir?

Bel Fıtığı Nedir?

29.04.2018 - 18:40 | Son Güncellenme:

Bel ağrıları günümüzde birçok insanın sıklıkla yaşadığı sorunlardan biridir. Bel ağrılarının başlıca sebebi olarak da bel fıtığı sebeptir. Bel fıtığı bir insanın hayatının kalitesini son derece olumsuz etkileyen bir durumdur. Omurgalar arasında disk eklemleri vardır bu eklemlerin zarar görmesi demek ve bu bölgede sıvının azalması demek fıtık probleminin başlangıcı olarak tanımlanır.

Bel Fıtığı Nedir

Bel Fıtığı Oluşumunda Risk Faktörleri

Haberin Devamı

Bel fıtığı oluşumunda, en önemli risk sebepleri olarak aşırı kilolu hal yani obezite başlıca sebeptir. Vücut, ne kadar ağır olursa omurgaya düşen görev çok daha fazla olacağından diskler aşırı baskıyla bozulur ve fıtık oluşumu başlar. Mesela kadında en çok yaşanan dönem hamilelik dönemidir. Hareketsiz insanlarda da bel fıtığı oluşumu çok sık yaşanır. Mesleklerinde ağır işlerde çalışanlar için de bel fıtığı davetkâr durumdur.

Bel Fıtığından Korunma

Bel fıtığından korunma yollarının başında; genel hayat koşuşturması içerisinde eğilip kalkmalar dâhil dikkatli olunmalıdır. Omurganın zorlanması demek, aşırı yük kaldırmak demek bu hastalığa davetiye çıkarmak demektir. Genelde önerilen düzenli egzersiz yaparak, hareketsizlikten uzak bir yaşam belirlemektir.

Haberin Devamı

Bel Fıtığı Belirtileri

Bel fıtığı belirtileri başında, bacağa vurulan ağrılar gelir. Bu durum tek bacak ya da çift bacak olabilir. Ayaklarda uyuşmalara kadar varan bu ağrılar artık hareketlerde kısıtlamalara kadar gider. Bunun sonrasında da yürüme ve oturmada da güçlükler başlar. Bel fıtığının ilerleme durumları idrar tutamama, yürüyememe gibi belirtilerle artış gösterir.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Bel fıtığı tedavisinde, aşama aşama tedavi uygulamaları yapılarak hastadaki kaybedilen güç kaybının yeniden kazanılması için çalışılır. Hastaya kas gevşetici ilaçlar verilerek her şeyden önce sinirlerin baskısı yavaşlatılmaya çalışılır. Sonrasında yatak istirahati ile beli zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir. Eğer bu başlangıç önlemleri işe yaramazsa fizik tedavi aşamasına geçilir. Bütün bunlara rağmen ağrılarda azalma olmazsa aksine güç kaybı artarsa artık tek şart ameliyat olur.

Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?

Bel fıtığı, genel olarak ilerleyen yaşlarda daha sık görülür. Bunun da sebebi disklerdeki sıvı azalmasıdır. Erkek ya da kadın diye bir ayırım yapmak yanlış olur ancak kadınlarda hamilelik döneminde bu durumun yaşanma oranı çok fazladır. Aşırı kilolu olmak da bel fıtığına meyilli olmanın nedenidir.