22.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
SERPİL KIRKESER İstanbul DHA
2. Ergenekon Davası’nın dünkü duruşmasında, tutuksuz sanıklardan YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz hakkındaki suçlamalara ilk kez yanıt verdi. İddianamede irtibatlı olduğu iddia edilen kişilerin hiç biriyle herhangi bir örgütsel bağının olmadığını söyleyen Gürüz, “Dünya görüşüm ve hayata bakışım bu dava yargılanan diğer sanıklarla taban tabana aykırıdır. Silahlı terör örgütünün üyesi olmam mümkün değildir. Ergenekon örgütünün varlığından dahi haberdar değilim. Haberim olsaydı, kendi yetkimde gereğini yapar ve ihbarda bulunurdum. Toplu eylemlere katıldığıma ilişkin iddianamede bir delil yoktur. Teşebbüs etmek bir yana, bu tür eylemleri aklımdan dahi geçirmedim” dedi.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, 2003 yılında yürüyüş sırasında ’Ordu Göreve’ isimli bir pankartın açıldığı şeklindeki iddiaları sorması üzerine Gürüz, şu yanıtı verdi: “O yürüyüşü 2003 yılı Ekim ayında Ankara Üniversitesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği ortaklaşa düzenlemişti. Benim de başka toplantılarım vardı. O dönem Ankara Üniversitesi Rektörü olan Nusret Aras ’ın ısrarları üzerine yürüyüşe katıldım. Arkamda pankart açılmış, haberim yok. O pankartı açanlar yargılanmış, beraat etmişler. Pankartı açanlar Türk Solu diye bir derginin etrafında toplanan bir grupmuş. Benim aleyhime yazılarda yazdılar. Benim pankart ile ilgim, bilgim yok.”
‘Toplantıdan haberim yok’
Tutuklu sanıklardan eski Malatya Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu’nun Jandarma Genel Komutanlığı’nda bazı rektörlerin katıldığı yemekli toplantıda, 25 Ekim 2003’teki söz konusu yürüyüş kararının alındığının iddia edildiğini anımsatması üzerine Gürüz, “Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki toplantıdan haberim yok. Israrlı davetleri kıramadığım için yürüyüşe gittim. Nusret Aras Rektörler Komitesi toplantısında bütün rektörleri bu yürüyüşe davet etti. Bu yürüyüşle YÖK’ün alakası yoktur. Rektörler Komitesinde, rektörler neyi uygun görüyorlarsa onu söylerler, faaliyetlerini bildirirler” diye konuştu. Özese, Aras’ın davetinin öncesinde ve sonrasında Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki toplantaya katılıp katılmadığını, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur ile görüşüp görüşmediğini sordu. Gürüz de, bu toplantıdan iddianame çıktıktan sonra haberdar olduğunu anlatarak, ‘diyalog grubu’, ‘iktidar hareketi’ ve ‘kırklar meclisi’ni de duymadığını söyledi.
Doğu Perinçek’e 16 duruşmadan men
1. Ergenekon davasında bakan 13. Ağır Ceza Mahkeme 28 Ocak 2012 günü görülen duruşmaya ilişkin ara kararları avukatlara dağıttı. Mahkeme heyeti, duruşmalardaki ‘dava dışı beyanları ve savunmayı aşan, mahkemeyi zan altında bırakmaya yönelik beyanları’ nedeniyle İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Semih Tufan Gülaltay’ın 16 duruşmadan men edilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon soru?turması kapsamında ™ile’de yapılan kazılarla ilgili olarak 3’ü tutuklu 4 sanık hakkında açılan davanın 1. Ergenekon davası ile birleştirilmesine karar verdi. Mahkeme kararında her iki dava dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunmasını gerekçe gösterdi. Birinci Ergenekon davasında sanık sayısı 112’ye çıkarken, tutuklu sanık sayısı ise 34’e yükselmiş oldu.