Gündem Berat Kandiline kaç gün kaldı? 2020 Berat Kandili ne zaman idrak edilecek

Berat Kandiline kaç gün kaldı? 2020 Berat Kandili ne zaman idrak edilecek

04.04.2020 - 14:26 | Son Güncellenme:

Berat Kandili ne zaman idrak edilecek sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Şaban ayı içerisinde yer alan Berat Kandili gecesi için geri sayım sürerken müslümanlar Berat Kandili ne zaman idrak edilecek sorusuna yanıt aramaya devam ediyor. Peki Berat kelimesinin anlamı nedir, kandil gecesi ne zaman idrak edilecek? İşte 2020 Kandil günleri...

Berat Kandiline kaç gün kaldı 2020 Berat Kandili ne zaman idrak edilecek

Beart Kandili ne zaman sorusu müslümanlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Mübarek üç ayların içerisinde yer alan kandil günleri ise araştırma konusu olmaya devam ediyor. Recep ayının ilk cuma günü Regaip Kandili olarak idrak edilmiş yine aynı ayın 27'inci gecesi ise Miraç Kandili olarak eda edilmişti. Şaban ayına girilmesi ile birlikte Berat Kandili ne zaman sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya başladı. Peki Berat Kandili hangi gün ne zaman idrak edilecek?

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ HAKKINDA

Berat Kandili, (Berâet Kandili), İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.

Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Bir kısım Müslümanlar bu geceyi ibadet ve itaatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda İslam peygamberi Muhammed'in bir hadisi vardır:

Haberin Devamı

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)

Ayrıca Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN 2020?

2020 yılında Berat Kandili 7 Nisan Salı günü idrak edilecek.

2020 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Üç ayların başlangıcı 25 Şubat 2020

Regaip Kandili 27 Şubat 2020

Miraç Kandili 21 Mart 2020

Berat Kandili 7 Nisan 2020

Ramazan ayı başlangıcı 24 Nisan 2020

Kadir Gecesi 19 Mayıs 2020

Ramazan Bayramı 24-26 Mayıs 2020

Kurban Bayramı 31 Temmuz-3 Ağustos 2020

Hicri Yılbaşı 20 Ağustos 2020

Aşure Günü 29 Ağustos 2020

Mevlid Kandili 28 Ekim 2020