Gündem Beyaz şeker mi esmer şeker mi?

Beyaz şeker mi esmer şeker mi?

19.04.2018 - 11:41 | Son Güncellenme:

Zararlarından ne kadar bahsedilirse bahsedilsin damak tadımız gereği ülkemizde birçok insanın şekerden vazgeçemediği bir gerçek. Yine de beyaz şeker ve esmer şeker hakkındaki gerçekleri bilerek en azından kullanım miktarını dengelemeliyiz. İşte beyaz ve esmer şeker hakkındaki 5 gerçek...

Beyaz şeker mi esmer şeker mi

Yıllardır sağlığa zararlı 3 beyaz besinden biri olarak anılan şeker, uzak durulması gereken besinler arasındadır. Bu bilgiye dayanarak bazı insanlar esmer şeker tercih eder. Esmer şeker beyaz şekerden daha az kalori içerir. Ancak şekerin birçok üründe kullanıldığı bir gerçektir. Normal olarak günlük kullanılması gereken miktar 30 gram olarak belirlenmiştir. Ancak gün boyunca yediğimiz diğer gıdaların içinde özellikle hazır yiyeceklerde de şeker olduğu hesaba katılırsa miktar aşılabilmektedir. Şekerin ister istemez hayatınızda yeri ayrıdır ve tamamen vazgeçilemez. Aşırıya kaçmadan günlük miktara dikkat ederseniz sağlığınızı tehlikeye sokmazsınız.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalar neticesinde Amerika’da görülen obezitenin sebebi şeker kullanımıdır. Fast food tarzı beslenen bir ülke olduğundan yedikleri hazır besinlerde şeker miktarı fazlaca bulunur. Meşrubatlar, hazır paketlenmiş tost ekmekleri gibi birçok üründe şeker bulunduğu unutulmamalıdır. Ancak uzmanlar piyasadaki esmer şeker ve beyaz şeker arasında neredeyse hiçbir fark olmadığını belirtiyor. Ve tüketicilere nişasta değil şeker pancarından üretilen şekeri tercih etmeleri öneriliyor. Nişasta bazlı şeker kullanımının kanser dahil pek çok hastalığı tetiklediği dile getiriliyor.

Esmer Şeker ve Beyaz Şeker Hakkındaki 5 Gerçek

1- Esmer şeker ön işlemden geçirilerek ve şeker melası katılarak hazırlanır.

Haberin Devamı

2- Beyaz şekerin kristalleri esmer şekerden daha büyüktür.

3- 100 gr beyaz şekerde 400 kalori varken esmer şekerde 380 kalori bulunur.

4- Esmer şekerin kristallerinin beyaz şekere göre küçük olması nedeni ile neme karşı daha dayanıksızdır.

5- Esmer şekerde magnezyum, sodyum, fosfor, potasyum, demir, kalsiyum ve B12 bulunmaktadır. Beyaz şekerde hiçbiri bulunmamaktadır.

Görüldüğü gibi kalori açısından esmer şeker ile beyaz şeker arasında pek fark bulunmaz ancak esmer şekerde bulunan besin değerleri daha faydalıdır.