Gündem Beyin kanseri nedir

Beyin kanseri nedir

30.04.2018 - 20:17 | Son Güncellenme:

Beyindeki kötü huylu tümörün büyümesiyle oluşan hastalığa beyin kanseri denir. Beyin tümörleri kafanın içinde büyüyerek beyne baskı yapar. Bu tümörlerin olduğu bölgede ağrıya sebep olurlar. Tümörler düzensiz bir şekilde büyürler ve büyüdükçe ilerleyeceği yer kalmayınca beyinde baskı oluşturacağı için beyin bazı fonksiyonlarını kaybedecektir. Beyin kanseri sebep olan bu tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır.

Beyin kanseri nedir

İyi huylu tümörler beyin dokusundan kolayca ayrılarak tamamına yakın ameliyatla çıkarılabilir. Ne iyi huylu olsalar da riskli bölgelerde oluşmuşlarsa ameliyat sonrası bazı istenmedik sonuçlar oluşabilir. Kötü huylu tümörler; çok çabuk üreyen çamur kıvamında ameliyatla alınması oldukça zordur. Ameliyatla hepsini almak mümkün değildir, çünkü beyin hücreleri de bu tümörle geleceği için hepsi alınamaz. Ameliyatla alınsalar dahi tekrar ürerler. Ameliyat sonrası 5 yıl yaşayacağı gibi 5-6 ay sonra hastanın vefat ettiği de olur. Tümörlerin çoğunluğu iyi huyludur. Beyaz tenli ırkta ve kadınlardan çok erkeklerde görülmektedir. Kötü huylu tümörler en çok çocuklarda ve 60 yaş üstü yaşlılarda görülür. Kalıtsal olarak geçmesi de mümkündür.

Haberin Devamı

Beyin Kanseri Belirtileri

Beyin kanseri olan bir hasta bazen hiç belirti vermeyebilir. Ufak kafa çarpması, tomografiye girilmesiyle tesadüfen karşımıza çıktığı da olur.

  • Beyin kanseri genellikle baş ağrısı ile kendini belli eder.
  • Bulantı, kusma epilepsi nöbetleri, tümörün yerleştiği yere göre işlev bozuklukları oluşur.
  • Konuşma, görme bozuklukları: bulanık, çift görme gibi görme bozuklukları. İşitme bozukluğu ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkar.
  • Denge ve duruş bozukluğu, kolda veya bacaklarca uyuşma, karıncalanma hissedilir.
  • Hormonal bozukluğuna bağlı vücudun belli bölgelerinde anormal büyümeler, örneğin el ve ayaklarda büyüme, erken puberte, hipertirodi, kortizol yetmezlikleridir.
  • Bunların yanında az yaygın olan belirtiler de vardır. Uykusuzluk, ruh hâli bozukluğu, davranışlarında değişme gibi belirtilerdir.

Beyin Kanseri Tedavisi

Beyin kanseri tedavisi için ilk önce tümörün yeri, tümörün tipi, hastanın yaşı genel durumu araştırılarak ameliyata karar verilir. Bunun yanında kemoterapi, radyoterapi bazen de her ikisi birden de tedavi olarak kullanılabilir. Kalıcı sakatlıklar olmaması için bu yöntemlerde kullanılır; nöronavigasyon, nöromonitorizasyon, interaoperatif ultrasonografi, endoskobi, gliolan boyama tekniği, uyanık kraniotomi, intrapeoperatif BT.