Gündem ‘Bir elmanın iki yarısıydık’

‘Bir elmanın iki yarısıydık’

30.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vefat eden eşi Nazmiye Demirel ile bir elmanın iki yarısı olduklarını belirten Demirel, “Kalan yarısı benim, giden yarısı Nazmiye Hanım’dır. Benim arkamda hep metanetle durmuştur. Gördüğüm hizmete karışmamış ama bana destek vermiştir” dedi

‘Bir elmanın iki yarısıydık’

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün de taziyeleri Güniz Sokak’taki evinde kabul etti. Sabah saatlerinde ise Güven Hastanesi’nden gelen doktorlar Demirel’i muayene etti ve genel sağlık durumunu inceledi. Doktorlar, Demirel’in durumunun iyi olduğunu bildirdi. Demirel’i ilk ziyaret edenlerden biri Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan oldu. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, TBMM Başkanvekili Meral Akşaner, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Ürdün’ün Ankara Büyükelçisi Amjad Adaileh, eski bakanlardan İstemihan Talay ile çok sayıda vatandaş da Demirel’e taziye ziyaretinde bulundu. Eski Cumhurbaşkanlarından Ahmet Necdet Sezer ile eski başbakanlardan Tansu Çiller’in de Demirel ile telefonla görüşerek, taziyelerini ilettikleri belirtildi.
‘Metanetle durdu’
Demirel, Güniz Sokak’taki evinin önünde bekleyen gazetecileri kabul etti. Gazeteciler de Demirel’e başsağlığı dileklerini iletti. “Nazmiye Hanım’a karşı basınımızın genel olarak tutumundan, tavrından fevkalade memnunum” diyen ve teşekkür eden Demirel, şöyle konuştu:
“Nazmiye Demirel ile 65 yıl yol arkadaşlığı yaptık. 65 sene evli kaldık. Bu, önemli bir olaydır. Bu 65 senenin çok önemli bir kısmı siyasettir. Siyasetçilerin arkasında olmak da kolay birşey değildir. Nazmiye Hanım benim arkamda hep metanetle durmuştur. Gördüğüm hizmete karışmamış ama bana destek vermiştir. Onun için huzurunuzda kendisine minnetlerimi, şükranlarımı söylüyorum. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun inşallah.
Alzheimer çağrısı
Nazmiye Demirel alzheimer hastalığına yakalandı. Alzheimer dünyada yaygın olarak görülüyor. Türkiye’de de bu hastalıkla ilgili pek çok şikayet var. Yaşlanmak değil bu. Yaşlılık hastalığı da değil. Ama genellikle yaşlılıklarda görülen bir hastalık İnsanın zihin gücünü sıfıra indiriyor ve hayatı yaşanmaz hale getiriyor. Bilimin ve hekimliğin, kanserden daha tehlikeli, daha ızdırap verici bir sıkıntı olduğunu öngördükleri bu hastalığa karşı daha çok araştırma yapması ve mutlaka beyin hastalıkları içerisinde yer alan alzheimera bir çare bulmaları lazımdır. İnsanlığın alzheimer meselesi üzerinde, bundan önce çeşitli hastalıklar üzerinde birleştiği gibi birleşmesi gerekir.
Her şey yapıldı
Nazmiye Hanım 4,5 sene hastanede kaldımıştır. Elden gelen herşey yapılmıştır. Başkent Hastanesi’nde 4,5 sene çok iyi bakılmıştır. Gerek hekimlere gerek hastanenin başhekimine tıp fakültesinin dekanına, rektöre, personele hepsine müteşekkirim, minnettarım. Çok büyük hizmet yapmışlardır. Kolay olmayan bir işi canla, başla başarmışlardır. Ama dünyadaki ömrü bu kadarmış. Takdir-i ilahi böyleymiş, böyle oldu. Biz aslında bir elmanın iki yarısıyız. Kalan yarısı benim, giden yarısı Nazmiye Hanım’dır. Yarın İslamköy’e gideceğim, orada toprağa vereceğiz. Böylece ebediyete intikal etmiş olacak.”

Haberin Devamı

‘Bir elmanın iki yarısıydık’

Demirel’in hemen yanı başındaki sehpada Nazmiye Demirel’in fotoğrafının bulunması dikkati çekti. Demirel’in önündeki masada önceki gün olduğu gibi dün de bir Kuran-ı Kerim yer aldı. Demirel’in masasındaki kitapların en üstünde Enver Altaylı’nın, “Ruzi Nazar CIA’nın Türk Casusu” adlı kitabının bulunması dikkati çekti.

‘Zor bir hayatı oldu’
Nazmiye Demirel’in cenazesi Ankara’dan Çankaya Belediyesi’ne ait bir cenaze nakil aracıyla dün memleketi Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’e getirildi. Cenaze morga konulmadan önce, Nazmiye Demirel’in doğduğu evin önünden geçirildi. Cenaze aracının bulunduğu konvoyla Nazmiye Demirel’in kardeşi Ali Şener ile yeğeni Mesut Şener ve bazı yakınları da İslamköy’e geldi. Ali Şener, “Gururlu bir insandı. Onuruyla yaşadı. Hiçbir şeye boyun eğmedi. Zor bir hayatı oldu. Ama bu, onun kabullendiği bir hayattı. Melek gibi bir insandı, melek gibi gidiyor” dedi. Nazmiye Demirel’in cenaze namazının kılınacağı Külliye’deki Şehriban Hatun Camii’nin namazgahında Kuran-ı Kerim okundu. İslamköy’deki Süleyman Demirel Külliyesi morguna konulan Nazmiye Demirel’in cenazesi, bgün öğle vakti Şehriban Hatun Camii’nde kılınacak namazın ardından babası Mesut Şener, annesi Kebira (Kübra) Şener, kız kardeşi Faden Güneş Şener ve erkek kardeşi Yılmaz Şener’in mezarlarının bulunduğu aile mezarlığına defnedilecek. (DHA)