Gündem Boğaz’ın gerdanlığı yeni yüzüyle açıldı

Boğaz’ın gerdanlığı yeni yüzüyle açıldı

12.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarihi antik çağa kadar inen İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı törenle yeniden ziyarete açıldı. Resterasyonu tamamlanan Kız Kulesi’nin mayıs sonuna kadar ücretsiz gezilebileceğini belirten Bakan Ersoy, 2. Mahmut dönemindeki görsellerinden yararlanılarak günümüze kazandırıldığını vurguladı.

Boğaz’ın gerdanlığı yeni yüzüyle açıldı

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Olası büyük istanbul depreminde büyük zarar göreceği öngörüldüğü için 2021 yılında restorasyonuna başlanan Kız Kulesi, 2 yıl sonra tekrar ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Koruma Kurulu denetiminde Kız Kulesi Restorasyonu Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi İşi tamamlanırken, ilk ziyaretçilerini bugün kabul edecek. Kız Kulesi’nin tanıtım törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra projenin bilim kurulundaki Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridün Çılı ve Yüksek Mimar Han Tümertekin katıldı.

Haberin Devamı

Boğaz’ın gerdanlığı yeni yüzüyle açıldı

2 bin 400 yıllık binanın tekrar vatandaşlarla buluştuğunu belirten Ersoy, “1998, 1999 ve 2000 döneminde restorasyon yapıldı. İncelediğimiz 1944’deki restorasyon çalışmasında yapının özgün kalan kısımları kule ve kale kısmıdır. Kule ve kale dışındaki yapının bütün gördüğünüz kısımları sonradan yapılmış eklentilerdir. Birçok eklenti de aslına uygun olmayan eklentilerdir. Bilim kurulumuzun hazırladığı projeler Anıtlar Kurulu’nun da onayından geçtikten sonra uygulandı. Hem dört tarafı kazıklandı hem de 25 metrelik kazıklarla sert zemine ulaşıldı. Bina çok sağlam hale getirildi, depreme karşı güçlendirildi” dedi. Ersoy, “Galata Kulesi ile Kız Kulesi’nin arasındaki aşk hikâyesinin senaryolandığı bir ışık ve lazer gösterisi yapılacak. Bu gösteri her akşam tekrarlanacak. Mayıs sonuna kadar Kız Kulesi’ni görmek ve buraya ulaşım ücretsiz olacaktır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Boğaz’ın gerdanlığı yeni yüzüyle açıldı

‘En iyisi yapıldı’

Milliyet’e konuşan projenin bilim danışmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “Emek verilerek ve en iyisi yapıldı. II. Mahmut dönemindeki görüntüsü korunmaya çalışıldı. Sürekli bakım yapılmalı” ifadelerini kullandı.