Gündem Bu yıl daha da sıcak olacak!

Bu yıl daha da sıcak olacak!

07.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

El Nino yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı. Prof. Dr. Kurnaz, “49.1 dereceyi görmüştük. Bu yıl çok rahat 50 derecenin üstünü göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

Bu yıl daha da sıcak olacak

ALEYNA SEVİM İstanbul - El Nino etkisi başlar başlamaz üst üste 2 gün küresel sıcaklık rekorunun kırılması, gezegen daha ne kadar ısınacak sorusunu akıllara getirdi. Uzmanlar, bu yıl Türkiye’de 50 derecelere hazır olmamız gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı

2023 EN SICAK YIL

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, “3 senedir dünya havayı soğutan La Nina etkisindeydi ve La Nina bitti. Yani ısınmanın ne derece büyük olduğunu bizim görmemizi engelleyen perde kalktı. Şimdi bunun üstüne El Nino gelecek. El Nino yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı. Sıcaklık bundan sonra artmaya devam edecek. Ağustos ayının ortasına kadar neredeyse her gün yeni bir sıcaklık rekoru yaşayabiliriz. Türkiye’de büyük ihtimalle en yüksek sıcaklık rekorunu kıracağız bu yıl. Şimdiye kadar 49.1 dereceyi görmüştük. Çok rahat 50 derecenin üstünü göreceğimizi düşünüyorum. Bu durumda 2023 dünyanın, insanların yaşadığı en sıcak sene olacak” dedi.

Haberin Devamı

SICAK HAVA DALGASI

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da sıcaklıkları El Nino’nun etkisine bağlayarak, “Bazıları bu sıcak hava dalgasına eyyam-ı bahur adını vererek çöl sıcaklıkları diyor. Ama onun daha zamanı var. Uzun yıllar istatistiklerine baktığımız zaman bu genelde Temmuz sonu Ağustos başı gibi Türkiye’de yaşanıyor. Artık daha fazla sıcak hava dalgası yaşayacağız. Avrupa kıtası dünya ortalamasından çok daha hızlı ısınan bir kıta. Yani küresel sıcaklık bir derece artıyorsa Avrupa’da bu çok daha yüksek olacak” değerlendirmesini yaptı.

EL NİNO ETKİSİ

Bu yılın kuvvetli bir El Nino etkisi beklendiğine vurgu yapan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş de, “El Nino etkisi küresel ortalama yüzey sıcaklıklarını yaklaşık 0.2 santigrat derece artırıyor. Bu yıl gözlenen sıcaklık artışına ek olarak 0.2 santigrat derecelik sıcaklık artışı 2023 yılını en sıcak yıllar arasına sokabilir. Böyle bir beklenti var. Henüz ortada çöl sıcağı yok. Normal bir yaz yaşıyoruz. Türkiye için 2 hafta rekor sıcaklık beklemiyorum. Akdeniz ikliminde Temmuz, Ağustos hatta son yıllarda Eylül en sıcak aylar oluyor. Kendi hava tahmin sonuçlarıma göre 15 günlük süreçte, Türkiye’nin büyük bir bölümünde hava sıcaklıkları mevsim normalleri civarında, hatta biraz altında seyredecek. Ama bu ay sonu ya da Ağustos’ta rekor sıcaklıklar kırılmayacak anlamına gelmiyor bu” görüşlerini paylaştı.