Gündem Mevlid Kandili 2021 ne zaman, hangi tarihte? Diyanet açıkladı işte Mevlid Kandili tarihi

Mevlid Kandili 2021 ne zaman, hangi tarihte? Diyanet açıkladı işte Mevlid Kandili tarihi

13.10.2021 - 11:03 | Son Güncellenme:

Mevlid Kandili bu yıl hangi gün idrak edilecek? 2021 yılının son kandili olan Mevlid Kandili hafta sonuna denk geliyor. Bu gecede yapılan ibadetlerin sevabı kat kat fazladır. Peki, Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu?

Mevlid Kandili 2021 ne zaman, hangi tarihte Diyanet açıkladı işte Mevlid Kandili tarihi

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğumunu ifade eden Mevlid Kandili bu yıl ne zaman idrak edilecek? Mevlid Kandili için geri sayım başladı. Peki, bu geceyi nasıl değerlendirmek gerekir?

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Mevlid Kandili 17 Ekim 2021 Pazar günü idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ NEDİR? İŞTE ÖNEMİ

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.

MEVLİD KANDİLİNDE NASIL İBADET EDİLİR?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.