29.04.2018 - 21:32 | Son Güncellenme:
B3, B5, B6 vitaminleri içermekte olan bulgur aynı zamanda protein dolu bir gıda olma özelliği taşımaktadır. Bol lifli bir yapıya sahip olan bulgur yöreden yöreye değişik isimlerle anılmaktadır. Adana’da karakılçık olarak adlandırılan bulgur, Irak’ta siyez, bazı bölgelerde ise kavılca ve gernik gibi isimlerle bilinmektedir. Değişen isimleriyle karşımıza çıkan bu mucizevi ürün değişmeyen Lifli yapısıyla sindirimi kuvvetlendirmekte ve bağırsak hastalıklarını önlemektedir. Bünyesindeki folik asit oranı fazla olması sayesinde hamileler için de sık tüketilmesi gereken bir gıda olarak karşımıza çıkmaktadır. Yağ oranı düşük olan bulgur, kilo ve benzeri sağlık sorunlarına yol açmamakta ve içerdiği B1 vitamini ile de sinir sistemini kuvvetlendirmektedir.
Bulgur Çeşitleri Nelerdir?
Bulgur; sarı bulgur, esmer bulgur, kepekli bulgur olmak üzere üç ana kola ayrılmaktadır. Bu ana gruplar diğer bulgur çeşitlerini meydana getirmektedir. Buğdayın öğütülme işleminden geçmesi ile tüm bulgur türleri isteğe göre elde edilebilmektedir.
Bulgur Türleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Bulgur Nasıl Yapılır?
Bulgur her ne kadar artık fabrikalarda üretiliyor olsa da köyde ve yapımının rahatça hazırlanacağı hemen her yerde rahatlıkla yapılabilmektedir. Hazırlanıp iki katı su ile harmanlanan buğdaylar büyük kazanlarda haşlanır. Haşlanan Buğdayların suyunu çekmesi ve şişmesi gerekmektedir. Bu nedenle kazanda su kalmayana kadar haşlama işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra iyice haşlanan buğdaylar temiz bir örtünün üzerinde ve güneşte belirli bir süre kurumaya bırakılır. Kuruma işleminden sonra, özel taş havanda üzerine su eklenerek dövme işleminden geçirilen buğdayların kabuklarından ayrılması sağlanır. Kabuklarından ayrılan buğdaylar son olarak tekrar güneşte kurutulur ve taş gibi yabancı maddelerden ayıklanması amacıyla eleme işleminden geçirilir. Böylelikle kepeklerinden ve yabancı maddelerden ayrıştırılan buğday öğütülme işleminden geçer. Bu işlem sırasında da isteğe göre isimleri yukarıda sıralanmış olan bulgur çeşitleri elde edilebilir.