Gündem Bursluluk sınavı başvuru koşulları

Bursluluk sınavı başvuru koşulları

18.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı, MEB, İOKBS sınavı kılavuzunu yayımladı. MEB tarafından yapılan ve 5, 6, 7, hazırlık sınıfı, 9, 10 ile 11’inci sınıf öğrencilerinin gireceği yeni adıyla bursluluk sınavı için izlenecek adımlar, başvuru koşullarını şöyle:

Bursluluk sınavı başvuru koşulları

Kimler katılabilir?

Haberin Devamı

Bursluluk sınavına girebilmek için Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak, ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olma şartı aranacak. Başvuruda bulunan öğrencinin ilköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı almamış olması gerekecek. Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, öğrencilerin sınava başvurabilmeleri için bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olması gerekecek. Ailenin 2018 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2019 Mali Yılı için tespit edilen 13 bin 480 TL’yi geçmemesi gerekecek.

Haberin Devamı

Başvuru nasıl yapılacak?

Yurt içinde e-Okul sistemine kayıtlı okullardan yapılacak başvuru işlemleri http://www.meb.gov.tr, http://odsgm.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacak. 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıfların sınav başvurular 22 Mart 2019’a kadar alınacak. Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusu yapacak. Başvurunun yapılabilmesi için öğrenci velisi, “Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname” ve eklerini, okul müdürlüğüne teslim ederek ve başvurunun yapılmasını sağlayacak. Yurt dışındaki öğrencilerin sınav başvuruları ise e-Okul sistemine kayıtlı T.C. vatandaşı olan öğrenciler, T.C. kimlik numarasıyla, KKTC vatandaşı olan öğrenciler ise kimlik numarası ile eğitim ataşeliği/müşavirliği üzerinden başvuru yapacaklar.

Öğrencinin, e-Okul sistemindeki bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişki varsa, elektronik ortamda okul müdürlüğü, başvurusunu onaylamamışsa, başvuru için gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul müdürlüğüne teslim edilmemişse, yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gördüğü hâlde, denkliği usulüne uygun düzenlenmemişse, başvuru geçersiz sayılacak.

Haberin Devamı

Sınav 2 Haziran’da

Sınav, 02 Haziran 2019’da yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00’da merkezî sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek. Sınavda 4’er seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacak. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler saat 09.30’da fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgelerinde belirtilen salona alınmak üzere hazır bulunacak. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi ile kimlik belgeleri (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya pasaport, pasaportları olmayan KKTC vatandaşları için fotoğraflı ve kimlik numaralı KKTC kimlik kartı), koyu siyah ve yumuşak kursun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracak.

Ödemeler ne zaman?

Bursluluk hakkı, sınavı kazanan öğrenciye ait evrakın e-Burs modülü üzerinden okul müdürlüğünün 30 Eylül 2019 tarihine kadar onaylamasından sonra 01 Ekim 2019 tarihi itibarıyla başlayacak.

Haberin Devamı

Sonuçlar 22 Temmuz’da

Sınav sonucu 22 Temmuz 2019 tarihinden itibaren http://www.meb.gov.tr ve http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinde ilan edilecek.