Gündem Büyük skandalda istifa da düşünülmeli

Büyük skandalda istifa da düşünülmeli

09.05.2010 - 01:01 | Son Güncellenme:

CHP lideri Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntüler, dün basında geniş yer buldu. Birçok gazetede Baykal’a komplo kurulduğu iddiaları gündeme gelirken, bu görüntüler sonrası Baykal’ın görevi bırakması gerektiği yorumları dikkati çekti. İlgili görüntülerin aydınlatılması gerektiği de kaydedildi. İşte özetle o yazılar:

Büyük skandalda istifa da düşünülmeli

Ceremesini halka ödetmemeli
Güngör Mengi (Vatan):
Yaşadığımız ortamın çirkefliğinden ötürü kendime, bir siyasi lider nasıl bu kadar sorumsuz davranır diye düşünüp ona umut bağlamış yığınlara acıdım. Acaba Baykal o kasetteki adam ben değilim der mi diye akşama kadar bekledim. O beklentim de avukatlarının yayın yasağı için başvuruda bulundukları haberi ile son buldu. Herkesin bildiği bir habere getirilen gizlilik kararı nedeniyle düşündüklerimizi sakınarak yazıyoruz. Bu haberin gizlenmesinden kamu yararı değil kamu zararı doğacağını söylüyoruz. Gizli kameralarla özel hayatların mahremiyetine tecavüz elbette alçaklıktır. Ama bu aşağılık iş, savunulması mümkün olamayacak bir ahlaki zaafı ve ağır bir görev ve takdir kusurunu açığa vuruyorsa, onu da görmezden gelemeyiz. Başına gelen talihsizliğin asıl sorumlusu kendisidir. O nedenle ceremesini partisine ve AKP iktidarına karşı alternatif arayan halka ödetmemelidir. Siyasi yaşamını cesur bir kararla sonlandırması, büyük ihtimalle partisinin önünü açacaktır. Bu son hizmeti esirgemesin.

Haberin Devamı

Menderes ve dijital namertlik
Ertuğrul Özkök (Hürriyet):
(Adnan) Menderes askeri bir darbe sonunda öldürüldü. Onun için “şanslı” sıfatı kullanılabilir mi, bilmem. Ama şurası kesin. Karşısında dijital bir namertlik olmadığı için şanslıydı. Hem yaşadığı hayat, hem de yaşadığı kadın açısından şanslı bir erkekti.

Başka çıkış yolu gözükmüyor
Tufan Türenç (Hürriyet):
Baykal’ın siyasi yaşamının böyle bir skandalla noktalanması çok üzücü. Bir parti lideri 18 yıllık sekreteri ile ilişkiye girerse ve onu milletvekili yaparsa, bunun ortaya çıkmasından sonra yapılacak bir tek davranış olabilir. İstifa edip politikadan çekilmek. Kuşkusuz iki insanın özel yaşamının gizli kamerayla belirlenip afişe edilmesi rezil bir davranıştır. Ama bir parti lideri de böyle bir skandalın baş aktörü durumuna gelirse yapması gereken davranış bellidir. Baykal’ın siyasi yaşamının bu şekilde sonlanmasına herkes üzülüyor ama gelinen noktada başka bir çıkış yolu gözükmüyor.

Haberin Devamı

Yapanın yanına kâr kalacak
Mehmet Y. Yılmaz (Hürriyet):
Görüntülerin gerçekten Baykal’a ait olup olmadığını bilmemize olanak yok. Bunun önemi de yok. Önemli olan, böyle bir şantajın yürürlüğe sokulmuş olması. Büyük olasılıkla bu iş de kim vurduya gidecek. Yapanın yanına kâr kalacak, korku cumhuriyeti kurmak isteyenler bir zafer daha kazanacak.

Bu ona güveni zedeleyecektir
Ruhat Mengi (Vatan):
Elbette Baykal gibi deneyimli bir siyasetçinin, bugüne kadar ailesine bağlı, toplum değerlerine saygılı bir genel başkan görüntüsü çizen bir ismin böyle bir yanlışı ona olan güveni zedeleyecektir. Kesin olarak kanıtlanma durumunda, Deniz Baykal’ın derhal CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa etmesi gerekir. Partisine ve ülkesine saygısı, sevgisi varsa bunu zaman geçirmeden yapmalıdır. Hâlâ gitmem diyorsa, söyleyecek tek şey var; pes!

Amaç herkese korku salmak
Sedat Ergin (Hürriyet):
Bu görüntülerin orijinal mi, yoksa montaj mı olduğu konusuna, yani içeriğine girmeden önce - hangi şık geçerli olursa olsun - bunun iğrenç, alçakça ve aşağılık bir tertip olduğunu hemen başlangıçta belirtmeliyiz. Bu tür yöntemlerin sıkça uygulanmasının kaçınılmaz bir sonucu, herkesin zihnine kendisinin de başına benzer bir şey gelebileceği hususunda bir korkunun salınmış olmasıdır.

Haberin Devamı

Deniz?Bey yol ayırımında
Fatih Çekirge (Hürriyet):
Benim gördüğüm şu; Deniz Bey şu anda tam bir yol ayrımında. Çekilmekle kalmak arasında. Peki böyle mi olmalıydı? Böyle aşağılık bir hırsızlıkla mı gelmeliydi yol ayrımına? Elbette hayır. CHP içinde yaptığım nabız yoklamaları bırakması yönünde.

Seçim sürecinde CHP yara alır
Mustafa Mutlu (Vatan):
Olay gerçekten iğrenç. O görüntüleri peşin peşin doğru kabul etmek ne kadar yanlışsa, yok saymak da mümkün değil. Çünkü dün sabahtan akşama kadar (cuma) yüz binlerce kişiye ulaştı, üzerine milyonlarca yorum yapıldı. Şu saatte yapılması gereken tek şey var. O da, Deniz Baykal’ın ve Nesrin Baytok’un, bu görüntülerin düzmece olduğu kanıtlanıncaya kadar hemen tüm görevlerinden ve milletvekilliğinden istifa etmeleri. Aksi halde bu görüntüler CHP’nin referandum ve seçim sürecinde büyük yara almasına neden olur.

Haberin Devamı

Baykal’ın hedef olması manidar
Okan Müderrisoğlu (Sabah):
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a geçmiş olsun diyoruz. Özel hayatın gizliliğinin ihlali, kişisel verilerin yasadışı yollarla kaydedilip servis edilmesi son dönemin en önemli tartışma konusu. Hatta korku cumhuriyetinin beslendiği kaynak da burası. Aile kavramına hassas olan, eşini ve çocuklarını siyaset dışında tutmayı başarmış, siyasi rakiplerinin mahrem alanına özen gösteren bir lider olarak Baykal’ın hedef seçilmesi de manidar. Nedeni ne olursa olsun, bu vesile ile belki de ilk kez pusudaki kurgu ekibinin deşifre edilmesi ülke hayrına olacak.