Gündem Heyelan yoldan geçen araçları yuttu! 1 kişi hayatını kaybetti

Heyelan yoldan geçen araçları yuttu! 1 kişi hayatını kaybetti

13.06.2023 - 22:00 | Son Güncellenme:

Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesinde heyelan nedeniyle yüksek kesimden kopan toprak yığınlarının altında kalan iki araçta bulunan 4 kişiden biri öldü, bir kişi yaralanırken, araçlardaki 2 kişi ise olaydan yara almadan kurtuldu.

Bugün saat 16.30 sıralarında Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesi Sarıkavak Köyü mevkisinde heyelan meydana geldi. Yüksek kesimden kopan tonlarca ağırlığındaki toprak yığını karayoluna aktı. Bu sırada karayolunda seyir halinde olan 20 AV 423 ve 20 H 9427 plakalı iki araçlarda bulunan toplam 4 kişi toprak yığınları altında kaldı. Karayolu da ulaşıma kapandı. Bölgede devriye görevinde olan jandarma ekipleri ilk olarak 20 AV 423 plakalı araçtan A.B. (63) ve M.A.S.'yi (52) çıkardı. Diğer aracın yerinin tespit edilmesinin ardından da 2 kişinin kurtarılması için çalışma başlatıldı. İhbar üzerine bölgeye iş makineleri, jandarma ve itfaiye ekipleri de sevk edildi.

Haberin Devamı

Kurtarma çalışmaları sırasında Dazkırı Belediyesi iş makineleri, jandarma ekipleri ve çevredeki vatandaşlar, araçta sıkışan 2 kişinin kurtarılması için yoğun çaba harcadı. Çalışmalar sırasında etkisini sürdüren selin bölgeye ulaşmaması için vatandaşlar da suyun yönünü değiştirmek için mücadele verdi. Ekiplerin aracın tavanını açarak içerisinden çıkarttığı sürücü N.E.'nin (64) yaşamını yitirdiği tespit edilirken, yanında bulunan Z.E. (64) ise yaralı kurtarıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen Z.E., Dinar Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedaviye alındı.

YOL TRAFİĞE KAPALI

Heyelan ve kurtarma çalışmaları nedeniyle saat 16.30 itibarıyla yol trafiğe kapatıldı. Bu yolu kullanacaklar ise jandarma ve polis ekipleri tarafından alternatif güzergahlara yönlendirildi.

Haberin Devamı
1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

CAN PAZARI YAŞANDI

Selin getirdiği çamurun altında kalan araçta mahsur kalan yaşlı çifti kurtarmak için zamanla yarışıldı. Can pazarının yaşandığı olayda yaşlı kadın sağ olarak kurtarılırken eşinin cansız bedenine ulaşıldı.

VALİ YİĞİTBAŞI: SÜRÜCÜ HAYATINI KAYBETTİ, EŞİ SAĞ KURTARILDI

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar-Denizli karayolu üzerindeki Sarıkavak köyü yakınlarında heyelanın yaşandığı bölgeye giderek incelemede bulundu, görevlilerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Yiğitbaşı incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada iki aracın toprak kaymasından etkilendiğini söyledi. Vali Yiğitbaşı, "Gelen ihbar üzerine sol şeritte kalan araçtaki vatandaşlar zaten öncesinde yolda bir belirti hissettikleri için hem su baskını hem de kaya ve toprak kayması belirtileri gördükleri için dışarı çıktıkları bilgisi var. Dolayısıyla onların aracı toprak kaymasından etkileniyor. Ancak vatandaşlar dışarıya jandarma ekipleri aracılığıyla sağ salim çıkarılıyor. Denizli istikametine giden araçta yine 2 kişi var. Karı koca olduklarını biliyoruz. Afyonkarahisar ve Denizli AFAD ekipleri hem de Burdur'dan karayolları ekipleri ve iş makineleri ile çalışmalara destek oluyor. Çalışmalar sonucunda sürücü olarak bildiğimiz vatandaş hayatını kaybetti. Eşi olan vatandaş sağ olarak çıkartılıyor. Dinar Devlet Hastanesi'nde tedavi ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

'MAYIS AYI İTİBARIYLA 1929 YILINDAN BU YANA EN YÜKSEK YAĞIŞ'

Aşırı yağışlarla ilgili gerekli uyarıları yaptıklarını hatırlatan Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’ın meteoroloji ölçümünün yapıldığı 1929'dan bu yana mayıs ayı itibarıyla en yüksek yağışı aldığını aktardı. Vali Yiğitbaşı, "Normalde metrekareye düşmesi gereken yağışlardan 4-5 kat daha fazla yağış aldığını biliyoruz. Buradaki toprak tabakaları aşırı yağıştan dolayı suyu da ememediği için ne yazık ki heyelan ve toprak kayması, su ve sel baskınlarına biraz daha açık oluyor. Başımız sağ olsun. Diğer vatandaşların sağ salim kurtarılmış olması bir tesellimiz” diye konuştu.

Bu arada heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan Afyonkarahisar-Denizli karayolunda ekipler tarafından temizlik çalışmaları aralıksız şekilde sürdürülüyor.

Heyelan yoldan geçen araçları yuttu 1 kişi hayatını kaybetti

Dehşet anlarını anlattı

Toprak alıntında kalan araçtan arkadaşıyla birlikte son anda kurtulan Mehmet Seçkin o anları anlattı. Seçkin, “Seyir halindeydik ve yoğun bir şekilde yağış oldu. Geldiğimizde sağımızda beyaz bir araç vardı. O geçemedi ve bizde geçemedik. Ben sağ kapıdan çıkamadım. Önce Abdullah abim çıktı, ondan sonrada ben çıktım. Toprak bir anda bastı, diğerleri çıkmadı. Yarım dakika veya 1 dakika önce çıkmaya çalışsalardı kurtulabilirlerdi. Sanırım durumun ciddiyetini geç anladılar, bizde durdurur durdurmaz araçtan çıkıp karşı şeride geçtik. Uzaktan diğer aracın battığını gördük ama maalesef müdahale edemedik, içinde insan olup olmadığını da bilemedik. Karı kocalarmış sanırım erkek vefat etmiş, hanımı yaralı olarak kurtulmuş” dedi.

Haberin Devamı

Heyelan yoldan geçen araçları yuttu 1 kişi hayatını kaybetti

SAMSUN

Samsun’un Atakum ilçesinde sel sonrası 2 ayrı apartmanın istinat duvarında meydana gelen yıkımda toplam 10 araç ve 1 tekne zarar gördü. İstinat duvarının yıkılma anı ise güvenlik kamerasına yansıdı.

Gece saatlerinde etkili olan sağanak Samsun’un merkez ilçeleri İlkadım, Atakum ve Canik’te sele neden oldu. Birçok cadde, sokak ve yol suyla kaplanırken, bodrum katlarını ve iş yerlerini de su bastı. Metrekareye 53,2 kilo yağış düşen Atakum’da Küçükkolpınar Mahallesi’nde 6 katlı bir apartmanın istinat duvarı çökerken, duvarın üstünde bulunan 7 araç ve 1 teknede maddi zarar meydana geldi. Mimarsinan Mahallesi’ndeki bir apartmanın yıkılan istinat duvarının altında kalan 3 otomobil de kullanılamaz hale geldi.

Haberin Devamı

Heyelan yoldan geçen araçları yuttu 1 kişi hayatını kaybetti

İstinat duvarının yıkılma anı kamera, cesur kadın arabasını son anda kurtardı

Mimarsinan Mahallesi’nde yıkılan istinat duvarının görüntüsü güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde sel sularına dayanamayan duvarın 3 otomobilin üstüne yıkıldığı, 1 otomobile de yıkılmak üzere olduğu görüldü. Cesur kadın, yıkılmaya devam eden duvara aldırmadan otomobiline atlayarak, göçük altında kalmaktan son arda kurtardı.

Arabası duvarın altında kalan otomobil sahibi Satılmış Kabataş, “Arabanın üstüne istinat duvarı yıkılmış. Gece fark edemedik, sabah komşular söyledi. Arabaları kurtarmayı bırakın yanına bile yaklaşamadık. Buralar sabahleyin su dolmuştu. Ne olduysa sabah ezanından sonra oldu. Biz durumu fark ettiğimizde arabalar zaten duvarın altında kalmıştı” dedi.

10 araç ve 1 tekne yıkılan istinat duvarı yüzünden zarar gördü

Küçükkolpınar Mahallesi’ndeki istinat duvarı çökmesinin görgü tanıklarından Orhan Oğuzhan ise, "Sabah kalktığımızda duvarı bu halde bulduk. Arabalarımız çukura gitmiş, ağaçlar yıkılmış ve istinat duvarı çökmüştü. 7 otomobil bir de teknemiz vardı. Onlarda hasar meydana geldi. Çökmede 2 arabada hasar vardı ama çekiciyle çekilirken de bazı zararlar meydana geldi. Daha önce de yoğun yağmur olmuştu ama ilk defa böyle bir şey oldu. Yetkililer kontrollerini yaptı ama sonuç ne olur bilemiyoruz” diye konuştu.

Heyelan yoldan geçen araçları yuttu 1 kişi hayatını kaybetti

KIRIKKALE

Kırıkkale'de kuvvetli yağışın sele dönüşmesiyle dereden taşan sular tarım arazilerine zarar verdi.

Kırıkkale'de akşam saatlerinde yağan yağış, kentin bazı bölgelerinde hayatı olumsuz etkiledi. Merkez ilçeye bağlı Ulaş ve Pazarcık köylerine yağan kuvvetli yağış dereleri taşırdı. Yüksek kesimlerden gelen sel suları, derenin de taşmasıyla Alparslan Türkeş Bulvarı'nı kapladı. Bir süre sonra sel sularının çekilmesiyle bulvar yolu yeniden araç trafiğine açıldı.

Bölgede yaşayan Yakup Güreşen, "Pazarcık köyü tarafına yağdı bizim Ulaş köyü tarafında yok. Yukarı tarafa yağan çok şiddetli dolu sel, dere tarafı bu tarata olduğu için bizim buraları bastı. Köprülerin altını tıkadı dal parçaları ve kütükler. Sebze bahçeleri zarar gördü. Yukarı tarafta da ekin tarlalarında zarar var" dedi.

Heyelan yoldan geçen araçları yuttu 1 kişi hayatını kaybetti

TOKAT

Tokat’ta akşam saatlerinde sağanak yağış günlük hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezine bağlı 600 Evler Mahallesi’nde yoğun yağış alan bölgelerde su birikintileri ve ufak çaplı taşkınlar yaşandı. Vali Zekai Gümüşdiş bulvarında ise sağanak yağış nedeniyle su ile göle dönen kavşakta sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı araçlar ise yağmur nedeniyle arıza yaptı.

Heyelan yoldan geçen araçları yuttu 1 kişi hayatını kaybetti

ÇORUM

Çorum'da etkili olan sağanak yağış merkeze bağlı Düvenci Beldesi'nde sele neden oldu. Dağ yamaçlarından beldeye ulaşan sel suları yola döşenmiş taşlarını söktü, çöp konteynerlerini sürükledi. Ekili araziler de büyük ölçüde zarar gördü. Belediye Başkanı Necmettin Yalçın yaptığı açıklamada, "Dağlardan gelen sel maalesef 40 haneli beldemize bağlı Kışladeresi mahallemizde büyük zarara yol açtı. Gelen sel suları yoldaki taşları söktü, çöp konteynerlerini sürükleyip götürdü. Ekili araziler sular altında kaldı. Çok şükür ki can kaybı yaşanmadı. Selin zararları büyük oldu” dedi.

Heyelan yoldan geçen araçları yuttu 1 kişi hayatını kaybetti