Gündem CHP kurultayı ertelenir iddiası

CHP kurultayı ertelenir iddiası

12.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul İl Kongresi’ni değişimcilerin kazanmasının ardından CHP kulisleri daha da hareketlendi.

CHP kurultayı ertelenir iddiası

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - İlk etapta Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan adaylığından vazgeçip geçmeyeceği kulislerde yanıtı aranan yeni soru oldu. Bu çerçevede dillendirilen “Kılıçdaroğlu aday olmayacak” iddialarını yalanlayan CHP liderine yakın kaynaklar, “Kemal Bey’in iddiası Genel Başkan olmak, kalmak meselesi değil. Kemal Bey’in iddiası partiyi bazı çevrelerin hovardaca harcayacağı yerlerden koruyarak, bunu sağlayacak yeni bir kadroyu oluşturup, ondan sonra gerekirse genel başkanlığı bırakmak” dedi. 

Haberin Devamı

Parti kulislerine yansıyan son iddia ise; “Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu kurultayın seçim sonrasına kalması konusunda anlaşabilir.” Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu arasında anlaşmaya varılması halinde Kasım kurultayının Mart 2024’teki yerel seçim sonrasına ertelenebileceği iddiası, kulislerde şöyle temellendiriliyor: “İstanbul kongresinin sonucu ile Kemal Bey’in eli zayıfladı. Ama eli güçlenen Özgür Özel de değil. Eli güçlenen Ekrem İmamoğlu. Kurultayda Özgür Özel 300-400 oy alacağına 600 oy aldı, Kemal Bey ise 700 oy ile seçildi diyelim. Böyle bir tabloyu İmamoğlu istemez. Çünkü yerel seçimde İstanbul’u kaybederse gelip Genel Başkan olmak ister. Bu tabloda Kılıçdaroğlu da yeniden Genel Başkan seçilse bile, Parti Meclisi listesi büyük ölçüde delinecektir. Böyle bir PM listesiyle yerel adayları nasıl belirler? O da belli değil. Bu nedenle Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasında bir anlaşma sağlanması ihtimali var. Kılıçdaroğlu çıkar yerel seçimden sonra aday olmayacağını, partiyi bırakacağını kamuoyuna deklare eder. Kurultay ertelenir, böylece bir Kılıçdaroğlu-İmamoğlu yarışması yaşanmaz. Partide bir konsensüs sağlanır, herkes yerel seçime odaklanır. Sonuçta kurultay konusu Parti Meclis’inin yetkisinde. Kurultay yapılış tarihine bir gün kala bile iptal edilebilir.” Kılıçdaroğlu’na yakın kaynaklar ise, kurultayın ertelenme olasılığını pek mümkün görmüyor. Kaynaklar, “İstanbul dahil delegenin büyük bölümü Kılıçdaroğlu’ndan yana duracaktır. Değişimcilerin İstanbul’daki listesi Genel Başkan’a uzak bir liste değil” diyor. 

Haberin Devamı

TBMM Başkanı’na ‘hayırlı olsun’ ziyareti

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yasama yılı nedeniyle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a “hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu. Kılıçdaroğlu’na TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Burcu Köksal ve Gökhan Günaydın ile TBMM İdari Amiri Ensar Aytekin de eşlik etti. - ANKARA Milliyet

Özel: İstanbul işini doğru yapan başkan seçti

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, Yozgat İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Özel, “Kimse bizden CHP’yi kırıp dökerek, yakıp yıkarak ve CHP’nin Sayın Genel Başkanı’nı kamuoyu önünde rencide ederek, bir muhalefet beklemesin” dedi. CHP İstanbul İl Kongresi’nin sonucuna da değinen Özel şunları söyledi: “İstanbul, Türkiye’deki 6 delegeden birini belirleyen bir ilimiz. Mesela tercih ettiği il başkanı 50 yaşın altında. Önceki görevlerinde başarılı olmuş, işini doğru yapan İstanbul’un daha iyi nasıl yönetileceğini anlatan genç bir adayı göreve getirdiler.” 

Haberin Devamı

Öte yandan Özel’in bugün İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’i daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret edeceği belirtildi.