11.11.2021 - 13:34 | Son Güncellenme:
Damla GÜLER / milliyet.com.tr
Damla Güler / milliyet.com.tr İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamaya Mehmet Aydın ve Fatih Aydın kardeşler SEGBİS sistemi ile katıldı. Duruşmada ilk kez savunma yapan Fatih Aydın, kardeşinin şirket açmak istediğini ancak en az iki ortak olması gerektiği için kendisine ortaklık teklif ettiğini söyledi.
Kendisinin de bu teklifi kabul ettiğini söyleyen Aydın, “Ancak imza aşamasında kardeşim bana, ‘ağabey ben sana hisse verdim ama bundan bir beklentin olmasın’ dedi.
Kıbrıs’taki işlemlerin ardından Türkiye’ye döndüğümüzde uzun süre kardeşimi görmedim. Uzun süre sonra ilk kez babamın cenazesinde karşılaştık” dedi.
“MAFYA İLE SORUN YAŞADIĞI İÇİN GİTTİ”
Mehmet Aydın’ın kendisine mafya ile sorun yaşadığı için Uruguay’a gittiğini söylediğini anlatan Aydın, “Eşimle beni de davet etti. Kısa bir süre kalıp geri döndük. Kardeşimin suça karıştığı iddialarını 7 ay sonra internetten öğrendim. Kendisini arayıp sorduğumda, Ticaret Bakanlığı’nın hakkında soruşturma başlattığını söyledi. Hatta ben aradığımda savunma dosyası hazırladığını ve bakanlığa göndereceğini söyledi” dedi.
“ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDIK”
Türkiye’de kaos ortamı başlayınca kardeşinin de Uruguay’a geldiğini anlatan Fatih Aydın, “Daha sonra da Türkiye’de tutuklamalar başladı. Bu süreçte kardeşim ve ben ölüm tehditleri aldık. Ben korktuğum için geri dönmedim. Eşim üçüncü çocuğumuza hamileydi. Yapmam gerekeni yaptım ve onların yanında kaldım” dedi.
“LÜKS HAYAT YAŞADIĞIM DOĞRU DEĞİL”
Medyada kendileri hakkında çıkan haberlerin yalan olduğunu söyleyen Aydın, “Lüks hayat içinde yaşadığımız doğru değildir. Hakkımda şikayetçi olan kişilerin adil olmasını istiyorum. Kardeşime olan öfkeleri yüzünden beni suçlamaları doğru değil. Ben bu kişilerin ne malına ne parasına el uzattım. Bu insanların hayatlarına dahil değilim” dedi.
“KARDEŞİM PARA ALMADI”
Fatih Aydın’ın ifadesinin ardından mahkeme başkanı Mehmet Aydın’a, “Ağabeyinin söylediklerini duydun. Söyleyecek bir şeyin var mı?” diye sordu. Bunun üzerine Mehmet Aydın, “Kardeşimin söyledikleri doğrudur. Bana yardım etmedi. Formaliteden ortaklık verdim. Ne yöneticilik yaptı ne de para aldı” dedi. Mehmet Aydın’ın ardından söz alan avukatı ise, müvekkilinin tahliyesini talep ederek, “Müvekkilim tahliye olduktan sonra müştekilerle yüz yüze toplantılar yapıp zararlarını karşılayacak” dedi.
3 DAVADAN DA TUTUKLANDI
Aynı suçlamalar kapsamında 2 duruşmaya daha çıkan Fatih Aydın, savunmalarını tekrar etti. Alınan savunmaların ardından mahkeme Fatih Aydın’ın 3 ayrı davadan da tutuklanmasına karar verdi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 3 farklı iddianamede, toplam 1’i firari 48 sanıktan 18'inin örgüt yöneticisi, 23'ünün örgüt üyesi ve 7'sinin de örgüte yardım eden konumunda olduğu belirtiliyor. İddianamede toplamda 4 bin 449 kişi de "müşteki" olarak yer alıyor.
Aralarında Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 18 örgüt yöneticisinin bulunduğu "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", 3 bin 672’kez "Bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" yine 3 bin 672’kez Ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından toplamda 25 bin 39 yıldan 83 bin 446 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.
23 sanığın "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "Suçtan kaynaklanan mal varlığını değerlerini aklama" suçlarından 4’er yıldan 10’ar yıla kadar, 7 sanığın ise "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından 4’er yıldan 10’ar yıla kadar hapsi talep ediliyor.
Bunun yanı sıra Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın 17 Mart’ta görülen celsesinde 48 sanıktan 28’inin dosyasının davanın niteliği dikkate alınarak bu dosyaların ayrılmasına ve yapılan yargılamada da 28 sanığın ayrı ayrı beraatlerine karar vermişti.