Gündem Çiftlik Bank soruşturması tamamlandı: Saadet zinciri

Çiftlik Bank soruşturması tamamlandı: Saadet zinciri

09.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çiftlik Bank isimli oyunla internet üzerinden yüksek getiri vaat ederek halktan para toplanmasına ilişkin şikayetler üzerine başlatılan soruşturmayı tamamladı.

Çiftlik Bank soruşturması tamamlandı: Saadet zinciri

Bakanlık müfettişleri yasaklanan, kamuoyunda, “saadet zinciri” olarak bilinen, “piramit satış sistemine” yönelik tespit yaptı. Beyan ve açıklamaların gerçeği yansıtmadığı tespiti üzerine müfettişler, tespitler doğrultusunda Türk Ceza Kanunu çerçevesinde konuyu Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal ettirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Çiftlik Bank’la ilgili müfetişlerimiz savcılığa suç duyurusunda bulundu. MASAK’ın incelemesi için de müfettişlerimiz raporlarının bir örneğini MASAK’a gönderdi” dedi.

Haberin Devamı

Bakanlığa gelen şikayetlerde, bankaların şirketle para çekme, yatırma gibi çeşitli bankacılık işlemlerini yapmadığı ve bu durumun çok sayıda mağduriyet yarattığı hususları dile getirilmişti.

511.7 milyon

İhbar ve şikayetler doğrultusunda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 80. maddesi ile ilgili mevzuat kapsamında aralarında “Çiftlik Bank” isimli sistemi işlettiği anlaşılan şirket ve organizasyonlar denetim kapsamına alındı. Bakanlığın soruşturması sürerken SPK raporunu tamamlayıp Bakanlığa gönderdi. SPK raporunda, Çiftlik Bank ödeme sistemi kanalıyla 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511,7 milyon lira toplandığı belirtildi.

Gerçeği yansıtmıyor

Bakanlık açıklaması şöyle:

Haberin Devamı

- Çiftlik Bank isimli kurgu yatırım modelinin, Fame Game Software Ltd. (K.K.T.C. uyruklu), Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Ltd. Şti., Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Ticaret Ltd.Şti. unvanlı şirketler ile Mehmet Aydın isimli şahıs tarafından yönetildiği;

- Sistem kurgusu kapsamında, katılımcılardan toplanan paralar ile hayvancılık sektörüne yatırım yapıldığı;

- Yatırımlar sonucunda elde edilen ürünlerin kendi tesislerinde işlendiği, kendi pazarlama ve dağıtım ağı içerisinde nihai tüketicilere ulaştırıldığı;

- Bu sayede üretim tüketim zinciri içerisinde üretici, toptancı, bayi, perakendeci karının tamamının kendi sistem kurgusu içerisinde olması nedeniyle katılımcılara yüksek kazanç imkânı sundukları şeklindeki beyan ve açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı tespit edilmiştir.