15.11.2008 - 00:45 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN TAHSİN AKSU İstanbul
Fotoğraflar: HÜSEYİN ÖZDEMİR ALTAN BURGUCU
İstiklal Savaşı’nın son gazisi emekli Piyade Albay Mustafa Şekip Birgöl, dün devlet töreniyle İstanbul’da son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze top arabasıyla mezarlığa götürülürken binlerce kişi korteje eşlik etti.
1. Ordu Komutanlığı Selimiye Kışlası’nda düzenlenen törende Birgöl’ün Türk bayrağına sarılı naaşının konulduğu katafalkın çevresine temsili asker kıyafetleri giyen Genelkurmay Başkanlığı’nın “Kurtuluş Takım Askerleri” yerleştirildi. Naaşın arkasında “Son Gazi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl 1903-2008” yazısıyla gazinin üniformalı gençlik fotoğrafı yer aldı.
Tüm kesimler buluştu
Törene Cumhurbaşkanı Vekili Köksal Toptan, Başbakan Vekili Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, eski Genelkurmey başkanları Yaşar Büyükanıt, Hüseyin Kıvrıkoğlu, İsmail Hakkı Karadayı, kuvvet komutanları MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Vali Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başsavcı Aykut Cengiz Engin, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Kore-Kıbrıs gazileri, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Törende, Birgöl’ün kızı İpek Tülay Artunç, damadı Bekir Suat Artunç ve torunu Tansu Kayrın ile diğer yakınları da hazır bulundu.
‘Çılgın Türkler tükenmez’
Toptan, Atatürk ve O’nun silah arkadaşları, şehit ve gazilere, minnet ve şükran borçlu olunduğunu vurgulayarak, “Bu toprakları yaşatmak, bu topraklarda bağımsız kalmak zor bir iştir, ama Turgut Özakman’ın da dediği gibi, acaba merhum Birgöl son çılgın Türk müydü? Şairin de dediği gibi ‘Mustafa Kemaller tükenmez’ ise çılgın Türkler de tükenmez” dedi.
Yazıcı, “Son gazimizi, son çınarımızı kaybetmiş olabiliriz, fakat onların bizlere hediye ettikleri Türkiye Cumhuriyeti, bugün çok daha güçlü yaşıyor” diye konuştu.
Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Raif Akbaş, Birgöl’ün 19 yaşında bir asteğmen olarak Kurtuluş Savaşı’na katıldığını belirterek, “Bu topraklar üstünde kahraman bir ulus yaşıyor. Bugün bu kahramanlardan birisini ebediyete uğurluyoruz” dedi.
‘Siz önde, biz arkada’
Turgut Özakman da, Kurtuluş Savaşı sırasında büyük devletlerin alay olsun diye “Çılgın Türkler” dediğini anımsatarak “Bugün aramızda yaşayan son Çılgın Türk’ü ebediyete uğurlamak için buradayız” dedi.
Prof. İlber Ortay, vatanı savunmanın ve vatan için ölmenin bütün savaşçıların vasfı olmadığını söyledi. Ortaylı, şu an Türkiye’de yaşayanların da çok cesur ve en az onlar kadar kararlı olduklarını ifade ederken “Siz önde biz arkada devam ediyoruz” diye konuştu.
Saygı atışının ardından kortej eşliğinde, top arabasıyla Selimiye Camii’ne getirilen Birgöl’ün naaşı, Karacaahmet Mezarlığı’na götürülerek defnedildi. Çok sayıda vatandaş da alkışlarla son gaziyi uğurlarken, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atıldı.
Cenaze namazını 12 imam kıldırdı
Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın da aralarında bulunduğu 12 imam kıldırdı. “Onlar olduğu için bu vatanda bugün özgürce namazımızı kılabiliyoruz. Onların bizler üzerinde hakkı var” diyen Çağrıcı, kalabalıktan haklarını helal etmelerini istedikten sonra “İnşallah o da hakkını bize helal etmiştir” dedi.
NOTLAR...
Kuran sesleri kışlada dinlendi
- Tören öncesi Selimiye Camii’nde okunan Kuran kışla içinde de dinlendi.
- “Çılgın Türkler” kitabının yazarı Turgut Özakman, Birgöl’ün tabutuna asker selamı vererek kısa bir konuşma yaptı. Özakman, “Bugün aramızda yaşayan son Çılgın Türk’ü ebediyete uğurlamak için buradayız” dedi
- İlk eşi Pakize Birgöl’ün kabrinin bulunduğu yerde dualar eşliğinde defnedilen Birgöl’ün tabutuna sarılı Türk bayrağını 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı öperek Ayşe Birgöl’e teslim etti.
- Törende zaman zaman gözleri dolan ve komutan eşleriyle birlikte mezarlığa kadar yürüyen Başbuğ’un eşi Sevil Başbuğ da İpek Artunç’a elinde taşıdığı bayrağı hediye ederken, “Bu bayrak sana emanet, ilaçlarını al sağlığına dikkat et” dedi.
Güneydoğu gazisi de uğurladı
- Binlerce kişinin yer aldığı törene Doğu ve Güneydoğu’da terörle mücadele eden gaziler de katıldı. Hakkâri Yüksekova’da gazi olan er Fatih Düdükçü de törene tekerlekli sandalyesiyle katıldı.
- Tören alanının üzerinde uçan Kara Kuvvetleri’ne bağlı Sikorsky tipi helikopterler çekim yaptı.
Gaziler polis güçleriyle tartıştı
- Cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan polis, minarelere keskin nişancılar yerleştirdi.
- Yoğun ilgi nedeniyle cami avlusu dolunca dışarıda kalan bir grup gazi ile polis arasında tartışma çıktı.
- Cenaze namazını izleyen basın mensupları da zor anlar yaşadı. Camideki türbede kendilerine ayrılan küçük bir alanda görev yapmaya çalışan gazeteciler zaman zaman mezar taşlarına basmak zorunda kaldı.