17.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin sigarayla mücadelede dünyada örnek bir başarı sergilediğini açıkladı. Sigara kullanım oranının yüzde 31’lerden yüzde 27’lerin altına indiğini ve 2 milyondan fazla vatandaş sigarayı bıraktığını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, şunları söyledi:
‘Belirli mesafe olacak’
“Son 5 yılda 15-25 yaş grubunda sigaraya başlama oranı da düştü. 2017 sonu itibarıyla sigara kullanım oranını, yüzde 25’lerin altına indirmeyi hedefliyoruz. Esas hedefimiz de 2023’lerde yüzde 20’ler ve altına inebilmek. Şimdi açık alanlarda sigara kullanımına da sınırlama getireceğiz. Açık alanlardaki restoran, kafelerde sigara içilen alan, sigara içilmeyen alan olacak. Sigara içilen alan oranını henüz netleştirmedik ama üçte bir gibi düşünüyoruz. Yılbaşı gibi Başbakanlığa sunacağız.
Parklar ve diğer açık alanlarda da kısıtlamalar yapılacak. Adı çocuk parkıysa çocuk parklarında içilmeyecek. Yetişkin parklarında da sigara içme alanı olacak. Cami avlularında da... Hastane bahçelerinde de belirli bir mesafede içilecek. AVM, hastane girişlerinde, giriş kapısından belirli bir mesafe, çizgiler çizilecek, o mesafe dışında sigara içme alanları yapılacak.
Pirinçte kanser tartışması
Edirne Devlet Hastanesi’nde çalışan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Dilek Tucer’in, Ergene Nehri’nin suladığı alanlarda yetişen pirinçlerin kansere yol açabileceği yönündeki uyarısının ardından görevden alınmasını da değerlendiren Bakan Müezzinoğlu, “Kamuda çalışan bir hekimin kahvedeki, sokaktaki bir vatandaşın bakış açısıyla bir cümle söylemesini doğru bulmuyorum. Ergene Nehri’nin suyuyla çeltik alanları sulanmıyor. Edirne’nin ürettiği pirincin kanser ihtimali gibi bir şeyi, bir bilim adamı, kamu görevlisi, elinde veri olmadan kamuya konuşuyorsa herhalde bir müeyyide gerekir. Yoksa üretici feveran eder” dedi.