Gündem Demir Kubbe nedir, özellikleri nelerdir? Demir Kubbe ne demek?

Demir Kubbe nedir, özellikleri nelerdir? Demir Kubbe ne demek?

12.05.2021 - 16:03 | Son Güncellenme:

Demir Kubbe nedir, ne demek soruları araştırma konusu olmaya devam ediyor. İsrail'in Mescidi Aksa'da uyguladığı baskı ve şiddetin ardından Hamas yönetimi tarafından Gazze'den Tel Aviv'e yüzlerce roket fırlatıldı. Roketler 'Demir Kubbe' tarafından havada vuruldu. O görüntüler sosyal medyada çpok konuşuldu. Peki Demir Kubbe nedir, özellikleri nelerdir?

Demir Kubbe nedir, özellikleri nelerdir Demir Kubbe ne demek

Demir Kubbe nedir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. İsrail'in Mescidi Aksa'da ibadet eden müslüman Filistinli'lere yönelik saldırıların ardından Hamas tarafından İsrail devletine bir süre tanınmıştı. Tanınan sürede İsrail polisinin şiddeti devam ederken Gazze'den Tel Aviv'e 130 roket fırlatıldı. Fırlatılan roketlerin büyük bölümü İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından havada vuruldu. Peki Demir Kubbe nedir, özellikleri nelerdir?

Haberin Devamı

DEMİR KUBBE NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş mobil bir hava savunma sistemidir.

İsrail'in, Gazze ve Batı Şeria'dan gelebilecek roket ya da diğer hava saldırılarına karşı oluşturduğu gelişmiş bir hava savunma sistemidir. İsrail, Hamas'ın ve diğer direniş gruplarının attığı roketlerin verdiği zararı ve can kaybını en aza indirmek için 2011 yılında bu sistemi tamamlamış ve hizmete açmıştır. Temeli ise 2005'te atılmıştır; Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde, "vatandaşları korumak" için çalışmalar yapılmıştır. 2011 yılında hizmete girmiştir. Çalışma şekli ise atılan füzeyi tanımlamak, hedefe kilitlenmek ve roketi veya füzeyi havadayken imha etmek. Sistem, hizmete girdiği 2011 yılından bu yana atılan her 10 füzeden 8 tanesini havada vurmuştur. Günümüzde de kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

"Demir Kubbe" adı verilen kısa menzilli sistem, radar ve kameralarla çalışıyor, roket ve top mermilerini fırlatışından birkaç saniye içinde tespit ve imha ediyor.