Gündem Demir minerali nerede bulunur?

Demir minerali nerede bulunur?

27.04.2018 - 13:49 | Son Güncellenme:

Vücudun oksijen sağlamasına yarayan minerale demir minerali denilmektedir. İnsanlarda sıkça eksikliği görülen ve bu eksikliğin sonuçlarında bazı belirtiler görülen demir eksikliği, demir yönünden zengin yiyeceklerin az tüketimi sebebiyle meydana gelmektedir.

Demir minerali nerede bulunur

Yeterli demir minerali alamayan kişilerde demir eksikliğinden kaynaklı kansızlık meydana gelir. Bu durumda da doktorun vereceği demir minerali içeren ilaç ve gıda takviyesi ile demir minerali normal seviyelere getirilmeye çalışılır. Kadınlarda demir eksikliğinin görülme oranı erkeklerde görülme oranına göre daha fazla olmaktadır. Buradaki etken hamilelik ve adet görme gibi faktörlerdir.

Haberin Devamı

Günlük alınması gereken demir minerali miktarı yetişkinlerde 8 mg kadardır. 20 yaş üstü içinse 18 mg kadar ihtiyaç doğabilir. Hamilelikte bu oranlar daha yüksek olmaktadır. Gıda takviyesinin yeterli olduğu durumlarda ekstra ilaçlara gerek kalmaz. Gıdalardan alınan demir mineralinin çok az bir kısmının vücutta emilimi sağlanır. Bu durumda demir minerali sadece gıda takviyesiyle tek başına yeterli olamayabilir.

Demir minerali ne işe yarar?

Demir mineralinin bazı faydaları şu şekildedir;

· Vücudun oksijen sağlamasına aracılık eder

· Enerji üretiminde rol oynar

· Beyin gelişim sürecine katkıda bulunur

· Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar

· Bakır, kalsiyum gibi maddelerin emilimi için yardımcı olur

Haberin Devamı

Demir minerali eksikliği hangi sonuçları doğurur?

Demir eksikliğinde kansızlık(anemi) oluşur. Anemi oluştuğunda ise bazı belirtiler meydana gelmektedir. Halsizlik, yorgunluk, üşüme, baş dönmesi, yüzde solgunluk, kalp çarpıntısı, uykusuzluk, beyin fonksiyonunda yavaşlama, iş veriminde düşüş, sık hasta olma, direncin düşmesi, ağız bölgesinde sık yara oluşması gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Demir eksikliğinin birçok sebebi olabilmektedir. Demir, B12 vitamini ve folik asit yetersizliği sebebiyle görülebilmektedir.

Demir minerali hangi gıdalarda bulunur?

Demir minerali en fazla; et, yumurta sarısı, dalak, karaciğer, böbrek, kuru meyveler, fındık, hurma, koyu yapraklı sebzeler, tahıllar, pirinç, midye, istiridye, armut, fasulye, kabak, maden suyu, badem, pancar, tavuk, mısır gevreği, balık, şeftali, kahve gibi gıdalarda bulunur. Demir minerali temininde gıdaların yeterli olmadığı durumlarda doktor tarafından demir ilacı verilebilmektedir. Demir eksikliği tedavisinde B12 vitamini ve folik asit verilebilmektedir.