27.06.2019 - 16:28 | Son Güncellenme:
AA
BatmanGercüş'ün Akyar köyünde pirinç ekimi yapan çiftçi Mustafa Kavak, arazide 20 santimetre uzunluğunda çekirge buldu.
"Otların arasında bir şeyin yürüdüğünü fark ettim. Başta yengeç sandım yanına yaklaştığımda dev bir çekirge olduğunu gördüm" diyen Kavak, daha önce hiç bu kadar büyük bir çekirgeyle karşılaşmadığını belirtti.
Veteriner Tuba Gökalp Bozan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın görülen çekirgelerin boyunun 20 santimetreye kadar ulaşabildiğini ifade ederek, bu türün özellikle geceleri avlanan etçil çekirgeler olduğunu söyledi.
Anız yakılmasının da çekirgelerin görülmesinde artışa neden olduğunu dile getiren Bozan, "İnsanlara zarar vermeyen bu çekirgeler ekinlere zarar veren böceklerle besleniyor. Anız yakılması bu çekirgelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Anız yangınıyla yiyecek bulamayan çekirgeler bu kez farklı noktalara yöneliyor, yerleşim yerlerine geliyor." dedi.
Mardin'in Mazıdağı ilçesinde yaşayan Aydın Temiz de ailesiyle ilçe merkezinde gezerken 20 santimetre uzunluğunda çekirge ile karşılaştı.
"ZARARLI BÖCEKLERLE BESLENDİKLERİNDEN TARIMA FAYDALI TÜRLERDİR"
Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösteren "Saga Ephippigera" çekirge türünün, tarım arazilerine zarar veren böceklerle beslendiğini söyledi.
Satar, bu çekirge türünün faydalı olduğunu, insanların zarar vermemesi gerektiğini belirterek, şunları ifade etti:
"Bu çekirge kendisini tehlikede hissedince karşıdakini korkutmayı amaçlıyor. Diken benzeri yapılarını gösteriyor. Bu yararlı bir tür. Bu türün korunması için insanların bilinçlenmesi gerekiyor. Zararlı olmamasına rağmen, zararlı diye bu türü öldürenler var. Zararlı böceklerle beslendiklerinden tarıma faydalı türlerdir. Bu dev çekirgeleri merak edenler DÜ Fen Fakültesi Zooloji Müzesine gelerek görebilirler."
HAKKARİ'DE DE GÖRÜLDÜ
Öte yandan Hakkari'ye bağlı Olgunlar köyündeki Meskan Tepesi bölgesinde de etçil çekirge bulundu.
Hakkari'nin Olgunlar köyü Meskan Tepesi bölgesindeki maden şantiyesinde çalışan kamyon sürücüsü Neşet Ertunç tarafından fark edilen çekirgenin diğerlerine göre boyunun çok büyük olduğu belirtildi. İlk defa böyle bir çekirge gördüğünü dile getiren Ertunç, “Uzmanlar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösteren dev çekirgenin büyüklerinin boyunun 15 ila 20 santimetreye ulaşabildiğini belirterek, hayvanların geceleri aktif olarak avlanan etçil türler olduğunu ve tarıma zararlı böceklerle beslendiklerinden faydalı türler arasında yer aldığını söylüyorlar” dedi.