Gündem ‘Devletin en temel kolonlarını kestiler’

‘Devletin en temel kolonlarını kestiler’

01.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremin ilk iki gününe yönelik ‘helallik’ istemine ilişkin, “Halkına kastetmenin helalliği olmaz” dedi. Kılıçdaroğlu, “Bu iktidar sağlıklı saat gibi çalışan devletin en temel kolonlarını kesti” diye konuştu.

‘Devletin en temel kolonlarını kestiler’

ANKARA Milliyet - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. CHP lideri özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KIZILAY’A ÇADIR ÇAĞRISI: Yaşadığımız bir fekalet ortamında nasıl olur da cumhuriyetle yaşıt olan bir kurum, cumhuriyetin en değerli kurumlarından birisi olan Kızılay çadır satar, çadır ticareti yapar? Buradan Kızılay yetkililerine sesleniyorum. Kardeşim deponuzda kaç çadır varsa, eğer varsa satılmadık kaç çadırınız kaldıysa getirin, hepsini alacağız, deprem bölgesine göndereceğiz. Bir yardım kuruluşunun ticarethaneye dönüşmesi ne demektir?

DEVLETİN DİREĞİ ADALET: Bu iktidar, enkazın altında kalan iktidar. Efendim deprem konusunda tahminleri yanlış olmuş. Neymiş, İstanbul’da bekliyorlarmış, Kahramanmaraş merkezli çıkmış. Devlet dediğiniz kurum bütün risklere karşı önceden hazırlığını yapar. Bu iktidar sağlıklı saat gibi çalışan devletin en temel kolonlarını kesti. Devletin direği adalettir. Adaleti çürüttüler.

Haberin Devamı

HELALLİK YANITI: Efendim ‘iki günde bir şey yapmadık, helallik istiyorum’. Halkına kastetmenin helallliği olmaz. Kastettiniz siz, bilerek yaptınız. AFAD’ın, üniversite hocalarının raporları, makaleleri olmasaydı, TBMM’nin defalarca çıkardığı araştırma komisyonu raporları olmasaydı, ‘bilmiyordunuz’ diyecektim. Biliyordunuz, kastettiniz, 50 bine yakın yurattaşımızın ölümüne neden oldunuz. Güçlü Silahlı Kuvvetlerimiz var. Düğmeye basıldığı anda en geç 6 saat içinde ulaşamayacakları yer yoktu. Yaptırmadılar. İki koca gün geçecek, insanlar ölecek, kalkıp diyeceksiniz ki ben sizden helallik istiyorum. Kimin helalliğini istiyorsun sen?

11 MADDELİK ÇÖZÜM PAKETİ: Devletin yeniden inşa edilmesi ve bu konuda sağlıklı bazı kararların alınması gerekiyor. 11 madde halinde bunları sayacağım. Elini kolunu sallayan ben müteahhitim diye geziyor. Müteahhitler için mesleki sorumluluk sigortası getireceğiz. Yapı denetim elemanları için de mesleki yeterlilik belgesi, mesleki sorumluluk sigortası olması lazım. Bütün yeni yapıların bir kimliği olacak. Kamuya hizmet veren okullar, hastaneler, AVM’ler, konser salonları yani halkın gittiği toplu olarak yerlerde deprem güvenliği sertifikası olacak. Kızılay, AFAD, DASK yeniden yapılandırılacak. Merkezi ve yerel yönetimlerle işbirliği objektif kurallara bağlanacak. Özel ihtisas mahkemelerinin kurulması lazım. TSK afet sırasında neler yapacak bu konuda bir protokol hazırlanacak. Toplanma alanları asla ve asla imara açılmayacak.

Haberin Devamı

ACİL YAPILACAKLAR LİSTESİ: Bir; kentte yani şehirde evi veya işyeri yıkılan veya yıkılacak olan tüm hak sahipleri bankalardan veya esnaf kefalet kooperatiflerinden aldıkları kredilerin ana paralarını ve faizlerini silin. Yeni konut veya iş yeri yapımında depremzedelerden hiçbir bedel alınmasın. Yıkılan konutların veya iş projelerini onaylayanların yargılanması ve maliyetlerinin onlardan alınması lazım. İki; kırsalda evi ve çiftliği olan onlar da bankalardan ve tarım kredi kooperatiflerinden aldıkları kredilerin kendileri ve faizleri silinecek. Üreticiye ivedilikle gübre, tohum, sulama, ilaç yem desteği naklen ödensin. Üreticilerin elektrik borçları onları da kamu ödeyecek ya da elektrik dağıtım şirketleri. Üç, deprem yönetmeliklerine uygun olarak güçlendirilmesi gereken tüm yapıların güçlendirilmesi için hak sahiplerine uygun koşullu ve uzun vadeli finansman sağlansın. Dört, hasar tespit komisyonlarında çalışanlara güvence ve sorumluluk verilsin. Beş, konutları veya işyerleri yıkılan ya da yıkılacak ailelerin yeni yaşam alanlarındaki internet hizmeti en azından üç yıl süreyle devlet tarafından karşılansın. Altı, depremde otomobil, kamyon, otobüs, traktör gibi ulaşım ve hizmet araçlarını kaybeden depremzedelere yeni araç alımlarında faizsiz uzun vadeli kredi sağlansın. Yedi, deprem bölgesinde işçi olarak çalışanların ücretleri bir yıl süreyle vergi dışında bırakılsın. Sekiz, depremzede ailelerin üniversitelerde okuyan çocuklarından öğrenci harcı ve yurt ücreti alınmasın. Dokuz, deprem bölgesindeki yerel yönetimlerin yıkılan veya kullanılamaz hale gelen alt yapı inşaatlarını merkezi hükümet yapsın. On, özellikle kırsal bölgedeki kamu personelinin lojman ihtiyacı var, bunun da süratle karşılanması lazım. On bir, deprem bölgesinin yeniden yapılanmasında kamudan ihale alan firmalara bölgede yürüteceği işlerde kullanacağı personelin en az yüzde 25’ini o bölge halkından alma zorunluluğu getirilsin.

Haberin Devamı

TAMAMINI YAPACAĞIZ: Deprem bölgesindeki bütün vatandaşlarım emin olsunlar, görecekler tamamını yapacağız. Türkiye zengin bir ülke. Para var. 418 milyar dolar parayı o beşli çetelerden alacağım, herkese depremde yıkılmayacak binalarda oturtacağım.

Haberin Devamı

‘Devletin en temel kolonlarını kestiler’

Kılıçdaroğlu, konuşması sırasında Ecevit zamanında kurulan Ulusal Deprem Konseyi Genelgesi’ni gösterdi. - MUSTAFA İSTEMİ