Gündem ‘Devletten en ufak bir destek almadık’

‘Devletten en ufak bir destek almadık’

18.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, “Biz Baykar olarak devlet desteğinden hep uzak durduk. İş yaptığımız devlet kurumlarından en ufak ARGE desteği almadık. Nakit, hibe kullanmadık. Siparişleri yetiştiremiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Devletten en ufak bir destek almadık’

Bayraktar, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın Baykar’la ilgili “Devletin hemen hemen bütün imkanları neredeyse tek şirkete aktarılıyor; rekabetten korkmasınlar” açıklamalarına canlı yayında yanıt verdi.

Haberin Devamı

27 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Bayraktar, “Baykar bütün yaptığı işler boyunca, tek kuruş kredi kullanmamış bir firma. Biz iş yaptığımız devlet kurumlarından en ufak ARGE desteği almadık. Nakit, hibe kullanmadık. 2022’de Baykar’ın imzaladığı sözleşmelerin yüzde 99.3’ü ihracattan. Baykar’dan önce Türkiye İsrail’den Heron alıyordu. Silahlı değildi. Bugün Bayraktar TB2’nin beş katı fiyata” dedi.

‘İftiraların en büyüğü’

Bayraktar, “Kardeşiniz damat olduktan sonra mı önünüz açıldı?” sorusuna da “Bu da atılan iftiraların en büyüklerinden biri. Selçuk Bayraktar 2016’da damat oldu. 2016’da Bayraktar TB2’yi geliştirmiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim etmiş bir firmayız” yanıtını verdi.

Bayraktar, şöyle devam etti: “Baykar, Türkiye’nin savunma havacılık sektörünün ihracatında yüzde 28’ini yapan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ihracat rekorunu geçen bir firma. ‘Bütün kaynaklar tek firmaya, rekabet yok, şımarıklık oluşur’ diye dil uzatacaksınız, buna biz sosyal medyadan yanıt verince siyasi oluyoruz. Baykar’ın varlığı zaten rekabet. Devletin bu tür projeleri desteklemesi doğal ancak biz Baykar olarak bu desteklerden hep uzak durduk. Biz hep geliştirelim, satalım, ihraç edelim dedik. Bayraktar TB2 pazarlamaya ihtiyacı olmayan, siparişleri dolu olan, birisi geldiği zaman üç yıl sıra beklediği ürün.”

Haberin Devamı

‘Siparişlere yetişmiyoruz’

Türkiye’de devlete İHA teslim eden yedi farklı şirket olduğunu belirten Bayraktar “Biz zaten yüzde 99.3’ü ihracat olan firmayız. İftirada ‘zengin etmeye çalışıyorlar’ deniyor. Bu nasıl izansızlık! Biz ihracat yapsak zaten daha çok kazanıyoruz. Ürünümüzün pazarlamaya ihtiyacı yok. Siparişleri yetiştiremiyoruz. Devletler kendi geliyor bize. Hiç kimse Selçuk Bayraktar Cumhurbaşkanı’nın damadı diye Türkiye’den SİHA talep etmiyor. Baykar dünyanın en büyük İHA ihracatçısı şu anda. Çin, Amerika, İsrail’le rekabet eden bir firmaya ‘Burada rekabet yok’ diyebilir mi, bakanlık yapmış bir insan bu” dedi.

‘Hakkımızı savunacağız’

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar da “BAYKAR, birilerinin kirli siyasi ajandalarına malzeme olacak bir müessese değil. Alçakça iftira ve yalanlara karşı hakkımızı sonuna kadar savunacağız” dedi.